""

Bulut: Bilirkişilikte şartlar değişti « Yeniufuk Gazetesi

23 Nisan 2024 - 11:34

Bulut: Bilirkişilikte şartlar değişti

Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut,3 ağustos’ta resmi gazete’de yayımlanan “bilirkişilik yönetmeliği” ile adli ve idari yargı alanında yürütülen her türlü bilirkişilik faaliyetinin yapılabilmesi için bilirkişilik temel eğitimi zorunlu hale geldiğini söyledi.

Bulut: Bilirkişilikte şartlar değişti
Son Güncelleme :

23 Eylül 2017 - 7:00

Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan bilirkişiliğe başvuru ve kabul şartları,bilirkişilerin nitelikleri, eğitimi, sicil ve listeye kaydı, görevlendirilmesi, uymaları gereken temel ve etik ilkeler, çalışma esasları, denetim, sicil ve listeden çıkarılması ile bilirkişilik danışma kurulu, bilirkişilik daire başkanlığı ve bilirkişilik bölge kurullarının çalışma usul ve esaslarını düzenleyen bilirkişilik yönetmeliği, resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.buna göre bilirkişi, görevini dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce,felsef inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yapmaksızın dürüstlük ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda yerine getirecek.bilirkişi, görev süresince doğrudan veya dolaylı olarak uyuşmazlığın tarafından gelen uzman görüşü, danışmanlık, hakemlik ya da buna benzer bir görevi kabul edemeyecek.
Yakınlarının veya iş ilişkisinin bulunduğu kişi, kurum veya kuruluşların tarafı olduğu ya da ilgili bulunduğu davalarda bilirkişi, görevlendirmeyi kabul edemeyecek. Bilirkişinin, bilirkişilik görevi almak için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunması, listeye kayıtlı bilirkişi olduğuna dair ibareler kullanması yasaklanacak.bilirkişilik temel eğitimi, beş yıllık mesleki kıdem kazanmış kişiler tarafından alınan ve bilirkişilik faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili temel, teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade edecek.temel eğitim 18 saati teorik ve 6 saati uygulamalı olmak üzere en az 24 ders saatinden oluşacak.
Eğitim kuruluşları, bilirkişilik daire Başkanlığı’nın uygun görüşü ile temel eğitim ders saatini arttırabilecek. Teorik eğitim; yargılama hukukunun genel ilkeleri, bilirkişilik mevzuat hükümleri, bilirkişinin taşıması gereken nitelikler, bilirkişinin yetkileri ve yükümlülükleri, uyması gereken temel ve etik ilkeler, ispat faaliyeti ve bilirkişi incelemesinin usul ve esasları, teknik konu, hukuki konu ayrımına ilişkin usul ve esaslar ile rapor yazım usul ve tekniğini kapsayacak.bilirkişilere, bilirkişilik eğitim izni verilen kuruluşlarca teorik ve uygulamalı, toplam 6 saatten az olmamak üzere üç yılda bir defa yenileme eğitimi verilecek. Bilirkişiler yenileme eğitimine sicile kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde katılmak zorunda olacak.
Yenileme eğitimine katılmayan bilirkişiler bu eğitim olmadıkça yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamayacak.eğitim kuruluşları, eğitimlerini tamamlayan Katılımcılara en geç 15 gün içinde temel eğitimi tamamladıklarına dair belge verecek.
Bilirkişilik temel eğitimi, bilirkişilik daire başkanlığınca izin verilmek kaydıyla üniversiteler,Türkiye Adalet Akademisi, Adli Tıp Kurumu, Türkiye barolar birliği ve barolar,Türk mühendis ve mimar odaları birliği ve bağlı oldalar, Türkiye serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odaları birliği ve Bağlı oldalar, Türkiye odalar ve borsalar birliği, Türkiye esnaf ve sanatkarları konfederasyonu ve esnaf ve sanatkarlar odaları birlikleri ile Türk tabipleri birliği ve bağlı odalar tarafından verilebilecek. İzin verilen eğitim kuruluşlarının listesi daire başkanlığınca elektronik ortamda yayımlanacak.
Son olarak,bilirkişilik temel eğitimi almayanlar, alan ne olursa olsun, bilirkişi olmak için başvuruda dahi bulanamayacaklar.
Adalet bakanlığı hukuk işleri genel müdürlüğü bilirkişilik daire başkanlığı tarafından eğitici kuruluş olarak Sakarya üniversitesi (saü) yetkilendirildi. Eğitimler, hem hafta içinde ve hemde hafta sonunda yapılıyor. Eğitime katılmak için www.bilirkisi.sakarya.edu.tr adresinden online olarak kayıt yapılabilir.yeni dönem bilirkişilik yapacak olanlar ivedilikle eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor”dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.