""

ÇİFTÇİYE YENİ TAVSİYELER! « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 02:05

ÇİFTÇİYE YENİ TAVSİYELER!

ÇİFTÇİYE YENİ TAVSİYELER!
Son Güncelleme :

05 Haziran 2017 - 8:46

Yozgatlı çiftçilere arazilerini boş bırakmamaları ve toprak işlemesiz tarım demonstrasyonuna ilgi göstermeleri isteniyor.

Dekar başına 30 TL, ayrıca, yem bitkileri desteğinden ise 40 TL hibe veriliyor. Tavsiyelere bakar mısınız?

Çiftçilerin tavsiyeye ihtiyacı olduğunu zannetmiyorum. Konumuz tarım olduğuna göre birkaç laf etmek isterim. Zira Yozgat’ın olmazsa olmazı tarım alanlarının en rantabl şekilde kullanılmasını sağlamaktır. Çünkü görünen o ki, yakın tarihte bu şehir sanayi ile kalkınamayacak. Hal böyleyken Yozgat’ı kalkındırmak için tarım ve hayvancılığa gerekli önem verilmelidir.  Yani çiftçilere şunu yapın bunu yapmayın demek yerine geçenlerde de yazdım kıraç toprakları ekilebilir alanlar haline getirmek gerekiyor. Yozgat’ta küçük ve büyükbaş hayvancılığı teşvik etmek durumundayız. Et ve Süt Kurumu gibi elimizin altında çok önemli bir imkân var. Bu kurumun imkanlarından bölge çiftçisi yararlandırılmalıdır.

Bu ve buna benzer işleri yapmak yerine çiftçilere tavsiyede bulunmaya devam eden İlgili kurum, Yozgat çiftçilerine toprak işlemesiz tarım demonstrasyonu denen bu sistemi öneriyor. Arazilerini boş bırakmamalarını tavsiye ediyor. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır diyor. Başka ne diyor Bakanlığın verdiği desteklerden faydalanacaklar diyor. Bu sistem Yozgat’ta nadas alanlarının daraltılması ve anız yangınlarının önlenmesi açısından bir alternatif olarak görüyorlarmış bu yüzden de çiftçilerimize öneriyorlarmış.

Burada bir hatırlatmada bulunmak durumundayım ya daha birkaç yıl önce benzer tavsiyelerde bulunarak bölge çiftçisine ASPİR ekin, çok para kazanırsınız, Pazar sorunu yok denmemiş miydi?

Bu bitkiyi eken şimdi memnun mu? Kaç kişi memnundur? Zaman zaman yolum köylere düştüğünde sorarım memnun musunuz ASPİR bitkisinden, iyi kazanıyor musunuz? Ben söylemiş olayım kimle konuştuysam akıl verenlere, tavsiyede bulunanlara dua etmiyorlar bilinmesinde fayda var.

Toprak bu ya, toprakla bu kadar uğraşmaya gerek var mı? Eskiler bir yıl önce kullandıkları toprağı sonraki yıl danasa bırakarak dinlenmelerini sağlarmışlar.

Her yıl aynı toprağı hiç dinlendirmeden ekmek, biçmekle verimin arttığını, kaliteli ürün alındığını hiç duymadım.

Dün aspiri çiftçinin başına bela edenler bugün de toprak işlemesiz tarım demonstrasyonun uygulanmasını istiyorlar.

Bakın toprak üzerine bir dostun yazdığı güzel bir söz geldi aklıma buradan paylaşayım ki; toprağın bu kadar hırpalanmasını tavsiye edenlere belki faydası olur da, bu yolun yolcusu olmaktan vaz geçerler.

‘Toprağın sesine kulak vermek, bizi iyi insanlara, hakikatli işlere, derin düşüncelere götürür.

Toprak bize daima güzel huylar öğütler: Mütevazı olmak, tevazu göstermek, vefalı çıkmak, emek vermek, fedakârlık yapmak. Sabrı tavsiye eder. Susuzluktan çatlar da sesi çıkmaz.

Toprağı arsa, yatırım aracı veya taşınmaz mal olarak görenler, meseleye dünyadan bakıyor demektir. Bir şeyi anlamadığımız zaman, saçma olmuyor o.

Toprak ev sahibidir. Biz ise kiracı bile değiliz.’ Bilmem anlatabildim mi?

Bahsi geçen toprak işlemesiz tarım demonstrasyonu çalışmalarını yerinde incelemek üzere Şefaatli’ye bağlı Akcuma Köyü’ne giden heyet burada çiftçilere başkaca da tavsiyelerde bulunmuşlar, şimdilik yazacaklarımız bitmedi, bugünlük nokta koyalım devamını konuşacağız.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.