""

Halk Sağlığından bebek ölümlerini önleme çalıştayı « Yeniufuk Gazetesi

24 Nisan 2024 - 17:44

Halk Sağlığından bebek ölümlerini önleme çalıştayı

Yozgat Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Bebek Ölümlerinin azaltılmasına yönelik değerlendirme çalıştayı düzenlendi.

Halk Sağlığından bebek  ölümlerini önleme çalıştayı
Son Güncelleme :

22 Aralık 2016 - 7:00

Yozgat Halk Sağlığı Salonunda düzenlenen toplantıda sezeryan doğumların azaltılması, il düzeyinde bebeklerin daha fazla sağlık kontrolünden geçirilmesi, daha fazla anne sütüyle beslenmesinin sağlanması, annelere, gebe kadınlara ve yeni doğan bebeklere hizmet sunan sağlık personelinin kapasitesinin geliştirilmesi, Gebe ve bebek takibinde Özel, Kamu 1.-2. ve 3. Basamak sağlık hizmetlerinin koordinasyonunda yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri, prematüre doğum nedenlerinin tespiti ve çözüm önerileri, hareketli nüfus ile mültecilerin tespit, takip ve izleminde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri tartışıldı.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. M. Akif Karaarslan, yaptığı konuşmada, bir ülkenin gelişmişlik ölçütlerinden biri olarak kabul edilen bebek ölüm oranlarının dünya tarafından olduğu gibi Sağlık Bakanlığı tarafından da dikkatle takip edildiğini belirtti.
Dr Karaarslan, “ Bu çalışmalar sonucunda Türkiye’ de bebek ölüm hızları son on yılda hızla düşerek, binde 29’dan 2015 yılında binde 7,6’ ya inmiştir.”dedi.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Sağlık Bakanlığı tarafındançeşitli programlar yürütüldüğünü söyleyen Karaarslan, “Gebelik, doğum ve sonrasında sağlık hizmetlerine erişilebilirlik, sağlık hizmetlerinden faydalanma ve bu hizmetlerin kalitesi yanında anne ve baba adaylarının eğitimi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve sosyal koşullar bebek ölümleri ile ilişkilidir.
Ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Bakanlığımız tarafından konu ile ilgili çeşitli programlar yürütülmektedir. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye de bebek ölüm hızları son on yılda hızla düşerek 2007 yılında binde 29 iken, 2015 yılında binde 7,6 ya gerilemiştir.
İlimizde ise 2011 yılında binde 8,9 iken 2015 yılında binde 6,6’e gerilemiştir.
Bebek ve anne ölümlerine neden olduğu bilinen faktörlere yönelik programların sürdürülmesi, ölüme neden olan durumların tespit edilmesi, çözüme yönelik yeni programların hayata geçirilmesi, bebek ölümlerinin bu seviyelerden daha aşağılara düşürülmesinde önem arz etmektedir.
Bu kapsamda yerel düzeyde bebek ölümlerinin nedenleri ile oluş biçimlerinin ayrıntılı olarak değerlendirileceği ve bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapılacak ve faaliyetlerimiz devam edecek.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.