""

İletişim Üzerine Söyleşi « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 01:34

İletişim Üzerine Söyleşi

İletişim Üzerine Söyleşi
Son Güncelleme :

20 Ocak 2020 - 13:42

Cep bilgisayarlara sahip olduğumuzdan beri,  yüz yüze iletişimi ne kadar sağlıklı yapabiliyoruz? Cep bilgisayarım mı var der gibisiniz, akıllı telefon ve internetiniz varsa bilgisayardan bir farkı da kalmadı değil mi? Hatta künyemiz gibi, cep telefonumuzu evde unutsak, hemen dönüp alıyoruz o derece bizden biri.

Evde, işte, sokakta, kafede vazgeçilmez telefonlarımız ve sosyal medya hesaplarımız… Birlikte olduğumuz insanlarla sohbet etmek yerine mesajlaşmayı seçmek, kim nerede ne yapıyor takip etmek ne kadar sağlıklı? İşin en ilginç yanı çok iyi mesajlaşan insanların yan yana geldiklerinde bu kez başka arkadaşlarıyla mesajlaşması ve yüz yüze olan iletişimin geri planda kalmasıdır.

Her yerde sosyal medya uzmanlığı gibi eğitim ilanları görüyorum, birbirimizi o kadar çok kaçırıyoruz ki, acaba kontrollü medya kullanımı eğitimleri mi verilmeli demeden edemiyorum.

İnternet her yerde… İşimizi, gücümüzü hep internetten üzerinden hızlıca halledilebiliyoruz bu apayrı boyutu. İnterneti ne kadar sağlıklı kullanıyoruz bu da başka boyutu.

Bizler telefon ve internetimiz olmadan yoksunluk duygusunu yaşamıyor muyuz? Öyleyse bağımlıyız… Peki, bu ilişkilerimizi ne kadar etkiliyor. İnsanların yan yana gelmesi kadar güzel bir faaliyet olabilir mi, sevincini, üzüntünü, derdini tasanı paylaştığın bir ortam iyi gelmez mi. Ya çocuklarımız ne durumda?

Dostlarım hayat standartlarımız değişirken, kendimizi teknolojinin gelişmesiyle birlikte faydalarının yanında zararlı durumlarında içinde de bulduk. Peki, ne kadar dikkat ediyoruz bu duruma.

Önceden insanlar daha mutluydu derken şakaları yoktu büyüklerimizin. Yaşadığımız bu dünyada uyuşturucusundan tutun, birçok kötü alışkanlıklara çanak tutan insanlar bir adım kadar yakınımızdayken, gözlerimizi dört açmalı ve çocuklarımızla vakit geçirmeyi ihmal etmemeliyiz.

Mekanikleşen iletişim biçimini ben kabul etmiyorum. Mesajlaşmak benim için en son tercihim olurken, telefonla ararım, ilk tercihim ise hep yüz yüze iletişim olmuştur. Mimiklerim, ses tonum olmadan yaptığım tüm görüşmeler tedirgin eder beni, algılar değişir ve yanlış anlaşılmak istemem.

Arkadaşlarımla görüştüğümde telefonla uğraşanları uyarıyorum, hatta bir iki kere oluyorsa görüşmüyorum yüz yüze, nasılsa telefonla da halledebiliyoruz diyorum. Bayramda tüm kardeşlerimin ve yeğenlerimin telefonlarını da topladığım doğrudur.

İletişime biz şekil verelim, iletişim mekanikleşmesin dostlar… Saygılar…

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.