""

Kaplumbağalar doğaya yumurta bırakmaya başladı « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 17:51

Kaplumbağalar doğaya yumurta bırakmaya başladı

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde kara kaplumbağaları, kırsal alanlarda yumurtalarını toprağa bırakmaya başladı.

Kaplumbağalar doğaya  yumurta bırakmaya başladı
Son Güncelleme :

15 Haziran 2017 - 7:00

Yaklaşık 2 ay toprak altında kalan yumurtalardan çıkan onlarca kaplumbağa gözünü doğaya açacak. Akdağmadeni İlçesi kırsalında bir kara kaplumbağasının doğada kazdığı çukura yumurta bırakarak ve üzerini kapatmaya çalışması dikkat çekti.
Baharın gelmesiyle birlikte Nisan- Mayıs aylarında yumurtlama dönemine giren kara kaplumbağaları, doğada uygun gördükleri alanları kazarak yumurta bırakması bu şekilde üremelerini sağlıyor. Ortalama bir kara kaplumbağanın ömrü 100- 150 yıl olduğu belirtiliyor.
Osman Koçak, isimli vatandaş, kırsala mantar toplamaya çıktığını belirterek, ilk defa kazdığı çukura yumurta bırakan bir kaplumbağa ile karşılaştığını söyledi.
Koçak, “Arkadaşlarımızla birlikte mantar toplamak üzere kırsalda çamlık alanlarında gezintiye çıktık. Bölgemizde doğal mantarlar oldukça fazla. Önemli olan zehirli mi, zehirsiz mi ayrımı yapabilmektir. Mantar ararken kaplumbağa ile karşılaştık. İlk defa yumurtasıyla birlikte bir kaplumbağa gördük. Dikkatimizi çeken ise kaplumbağanın tehlikelere karşı yumurtasının üzerini örtmeye çalışması oldu. Tabiatın doğal dengesini korumak hepimizin görevi. Doğadaki bütün canlıların kendine göre görevleri vardır. Bu doğal dengeyi maalesef biz insanlar bilinçsiz bir şekilde katlediyoruz. Anız yangınları başta olmak üzere bilinçsiz avlanmalar bunda büyük etken olarak karşımıza çıkabiliyor. Örneğin, anız yangınlarında bu tür kaplumbağalar, yılanlar ve yüzlerce böcek türü canlılar yanarak yok oluyor.
Bunun yanı sıra tilki, kartal ve diğer türlerinde bilinçsizce yok edilmesi, doğal dengenin bozulmasına sebebp oluyor. Tarla fareleri ve diğer etkenlerde tarım alanlarına daha fazla zarar veriyor. O yüzden bu dengeyi korumak ve yaşatmak gerekir.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.