""

Prof.Dr. Demirer: Dünyada 8 milyon insan kanserden ölüyor « Yeniufuk Gazetesi

20 Nisan 2024 - 13:12

Prof.Dr. Demirer: Dünyada 8 milyon insan kanserden ölüyor

Türkiye Bilimler Akademisi Konsey Üyesi ve Kanser ve Kök Hücreleri Çalışma Grupları Başkanı Hemşerimiz Prof. Dr. Taner Demirer, dünyada her yıl 8 milyon insanın kanserden hayatını kaybettiğini söyledi.

Prof.Dr. Demirer: Dünyada  8 milyon insan kanserden ölüyor
Son Güncelleme :

03 Kasım 2016 - 7:00

Türkiye Bilimler Akademisinin Üniversite konferansları kapsamında Bozok Üniversitesi Kampüsünde düzenenlenen “Türkiye’de kanser kontrolü ve kanserden korunma” konulu konferans veren Prof. Dr. Taner Demirer, kanser ve kanserden korunma yollarını anlattı.
Konferansa Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Bozok Üniversitesi Rektörü Salih Karacabey, yozgat Belediyesi eski başkanı Yusuf Başer, Halk Sağlığı Müdürü M Akif Karaarslan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Kurca, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, yaptığı açılış konuşmasında sağlığın önemine değindi. Karacabey, “Cihan padişahı olduğu dönemde Kanuni Sultan Süleyman Hanın söylediği gibi “halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmayan devlet cihanda bir nefes sıhat gibi sözü gerçekten sağlığın insan için ne kadar önemli olduğunu anlatan çok güzel ve çok özel bir vecibe bir sözdür. Bunu söylediğinde Kanuni Sultan Süleyman Cihan Padişahadır ve Osmanlının en güçlü çağındadır. Bu noktada sağlığın devlet kadar devletten daha önemli olduğunu ifade ediyorsa gerçekten bunda çok özel bir anlam vardır.Bir bakımdan hasta olduktan sonra mı hasta olmadan tedbir almak mı önemlidir, elbette hastalanmadan tedbir almak önemlidir. Ancak hastalandığımız zaman sağlığımızın önemini daha iyi anlarız.”dedi.
Prof. Dr. Taner Demirer’de sağlık alanındaki gelişmeleri değerlendirerek Kanser hastalığının önemini vurguladı.
BİR ÜLKENİN SAĞLIK SİSTEMİ VE
UYGULAMALARI CANLI BİR
ORGANİZMA GİBİDİR
Prof. Demirer, şunları kaydetti: “Bir ülkenin sağlık sistemi ve uygulamaları canlı bir organizma gibidir. Yani sağlıkta bu zamana kadar dünyada mükemmeli yakalamış bir ülke yoktur. Bütün ülkelerde sağlıkta problemler vardır. Temel amaç mümkün olduğunca sağlık hizmet konularında kalitenin artırılması olmalıdır. Ülkemizde sağlık alanında dönüşüm projesi yapıldı son 12 yılda. Bunun da çok büyük başarıları var. Bunlardan birisi SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesi çok önemli bir adım. Sağlık harcamalarında KDV’lerin yüzde 8’e indirilmesi, yine SSK’lı ve Yeşil Kartlı hastaların serbest eczanelerden ilaç alabilmelerinin sağlanması ve yine bu hastaların istedikleri sağlık kuruluşlarından faydalanması ve ayrıca bütün sigorta kurumlarının tek bir kurum altında SGK adı altında toplanmasında çok büyük bir başarı olmuştur. Buda çok önemli bir adımdır.”
ÜLKEMİZDE SAĞLIK ALANINDA SON
YILLARDA ÖNEMLİ
GELİŞMELER
YAŞANDI
Türkiye’de son yıllarda sağlık alanında önemli gelişmeler yaşandığını kaydeden Demirer, “Özellikle dünyada ölüm sebeplerine bakacak olursak, kanser her yıl 8 milyon insanın ölümüne sebep oluyor ve birinci sırada yer alıyor. Bunu kalp hastalıkları, felçler ve solunum yolu hastalıkları takip ediyor. Ama şunu özellikle vurgulamak lazımdır, Kanser gerçekten de dünyada birinci ölüm sebepleri arasında geliyor. Akciğer kanseri yüzde 19’la birinci sırada, onu karaciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak ve meme kanseri takip ediyor. Akciğer kanseri bizim ülkemizde erkeklerde birinci sırada. Kadınlarda ise artan sigara içimine bağlı olarak tırmanış gösteriyor. Özellikle Türkiye’de ki ölüm sebeplerine bakacak olursak bu bütün dolaşım sisteminin hastalıklarını bir araya koyarsak buda yüz binde yüzde 39’la dolaşım sistemi hastalıkları birinci sırada. Erkelerde yüzde 35 ama kanserlerde yüzde 21 ile erkeklerde yüzde 25, bayanlarda yüzde 16.5 dolayısıyla kanserlerde ölüm sebepleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında benzerlik görülüyor.
ÜLKEMİZDE HER YIL 98 BİN ERKEK 63 BİN KADIN KANSERE YAKALANMAKTADIR
Türkiye’de her yıl yaklaşık 98 bin erkek, 63 bin kadının kanser hastalığına yakalandığını vurgulayan Demirer, “ Erkeklerde en fazla görülen kanser hastalığı akciğer ve prostattır. Buda tütüne bağlı kanserler en önemli yeri işgal ediyor, tütün en önemli kanser sıralamasında yer alıyor. Sağlık bakanlığının kanserle ilgili medyada yer alan haberlerin doğru verilmesi yönünde ciddi bilgilendirme çalışması yapılmasını istemesi sağlığa verdiği büyük önemi gösteriyor. Bazı medyada çıkan haberlerin bir kısmında kansere iyi geldiği iddia edilen yeşil çay diğer bir yayın organında zararlıdır diye verilmesi vatandaşlarında kafasını karıştırmaktadır. Bu yüzden düzenli beslenme ve buna yönelik medyada yer alan haberlerin doğru verilmesi gerekir.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Prof Dr. Taner Demirer’e günün anısına plaket takdim edildi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.