""

STK’lar, Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrası kapatılır endişesi taşıyor « Yeniufuk Gazetesi

28 Mart 2024 - 15:21

STK’lar, Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrası kapatılır endişesi taşıyor

Hükümet tarafından aralarında Yozgat’ın da bulunduğu 14 Şeker Fabrikasının özelleştirilecek olması Yozgat’ta ki STK’ların da dikkatini çekti. STK temsilcileri yaptıkları açıklamalarda özelleştirmeye karşı olmadıklarını belirterek, özelleştirme sonrası fabrikanın kapatılabileceği endişesi taşıdıklarını dile getirdi.

STK’lar, Şeker Fabrikasının özelleştirme  sonrası kapatılır endişesi taşıyor
Son Güncelleme :

21 Şubat 2018 - 7:00

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, özellikle çiftçi açısından hayati önem taşıyan fabrikanın özelleştirme sonrası yine faaliyetini sürdürmesi gerektiğini vurguladı.
Açıkgöz, “Sorgun ilçemizde bulunan Yozgat Şeker Fabrikasının özelleştirilecek olması çiftçilerimizi yakından ilgilendirmektedir. Sadece şeker pancarı üreticilerini değil bütün çiftçilerimizi de kapsamaktadır. Çünkü hayvan üreticilerinin de burada bulunan fabrikadan küspesini almakta nakliyeciler de buradan geçimini sağlamaktadır. Bizi en fazla endişelendiren özelleştirme sonrası fabrikanın durumu olacaktır. Eğer ki fabrika özelde de faaliyetini sürdürecekse bir itirazımız olamaz fakat özelleştirme sonrası tıpkı Yozgat Bira Fabrikası gibi kapatılacaksa işte o zaman hem şehrimiz hem de çiftçimiz ekonomik anlamda büyük sıkıntı çekmesine sebep olur. Ayrıca Türkiye’de üretilen şeker pancarının yüzde 12’sini Yozgat karşılamaktadır. Hal böyle iken fabrikanın özelleştirme sonrası kapatılması halinde hem ülke ekonomisi hem de Yozgat ekonomisi büyük zarar görür. ”diye konuştu.
Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Taylan Alakoç’ta benzer ifadeler kullanarak şunları kaydetti: “Yozgat ekonomisine ekonomik anlamda büyük katkısı olan Yozgat Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrası faaliyetine devam edeceğini ümit ediyoruz. Aksi takdirde sadece çiftçimiz açısından değil ilimiz ve bölgemiz açısından büyük kayıp olarak değerlendirmek durumunda kalacağız. Şeker fabrikası, çiftçimiz, hayvan üreticilerimiz, nakliyecilerimiz ve çalışan personeli de kattığımız zaman ilimiz açısından önemini daha iyi kavrayabiliriz.”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın, Yozgat’ın tarım hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti. Altın, “Yozgat Şeker Fabrikası devletimizin ilimizdeki tek fabrikasıdır. Buranın özelleştirme sonrası da çalıştırılması garantisi ile faaliyetine devam etmesi gerekir. Aksi takdirde Yozgat çiftçisine ve bölgemize yazık olur. Biz Yozgat Şeker Fabrikasının kesinlikle kapatılmamasını faaliyetine devam etmesini istiyoruz.”dedi.
Sorgun Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Erdoğan Kaygusuz’da Yozgat Şeker Fabrikasının özelleştirme sonrası Yozgat Tekel Bira Fabrikası gibi kapatılması endişesi taşıdığını söyledi.
Özelleştirmeye karşı olmadıklarını anlatan Başkan Kaygusuz, “Yozgat Şeker Fabrikası, Çorum ve Turhal’a 120 kilometre, Boğazlıyan’a 80 kilometre mesafededir. Bu fabrikaların tam ortasında bulunan Yozgat Şeker Fabrikasının ben çalıştırılacağını düşünmüyorum. Eğer kapatılma gibi bir durum olursa Yozgat çiftçimize, nakliyecilerimize ve çalışanlarına yazık olur. Bugün bakıyorsunuz yıllık 33 Trilyon zarar eden fabrika özelleştirilmiyor ama Yozgat Şeker Fabrikası özelleştiriliyor. Bence özelleştirme işlemi zarar eden fabrikaları kapsaması gerekirdi.”diye konuştu.
Yozgat Şeker İş Başkanı Turgut Gözübüyük ise Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karşı olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: “İstihdam ve toplum sağlığı için önceliği üzerinden politika üretmesi gereken devletin şeker stratejik bir alanı özelleştirme çerçevesinde önceliği kar maksimizasyonu olan özel sektöre terk etme kararı, her şeyden önce toplumun sağlığını sermayenin vicdanına ısmarlanmasıdır. Yıllık Yozgat ekonomisine 157 Milyon TL katkı sağlayan 500 kişinin istihdam edildiği dolaylı yollardan 30 Bin kişiyi istihdam eden fabrikamızın özelleştirilmesi durumunda ilimizde göçün giderek artacağı istihdamın azalacağı, Yozgat ve Sorgun ekonomisinin felç olacağı yarınlarımız olan çocuklarımıza iş istihdamının kalmayacağı için fabrikamızın özelleştirilmemesine her kesim tarafından destek bekliyoruz.”şeklinde konuştu.
Aralarında Yozgat Şeker Fabrikasının da bulunduğu ve bu hafta içinde çıkılacak ilanlarla, Afyon, Ağrı, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş ve Turhal fabrikaları için ihale süreci başlayacak. Varlık satışı şeklinde yapılacak ihalelerin, iki ay gibi bir sürede tamamlanması hedefleniyor.
ÇALIŞANLARIN
DURUMLARI DA ŞARTNAMEDE YER ALACAK
Özelleştirme sürecindeki tartışmaları en aza indirmek için, ihale şartnamelerine bazı maddelerin konulması planlanıyor. Bu kapsamda fabrikaların özelleştirildikten sonra, bulundukları ilde üretime devam etmesine yönelik olarak, şartnamede hükümlerin yer alması bekleniyor.
Ayrıca fabrikalara satış yapan çiftçiler, özelleştirmeden sonra, satış yapmaya devam edebilecek. Şartnamelerde çalışanların durumu da yer alacak. Buna ilişkin olarak, çalışanların fabrikada devam edebileceği veya 4B kadrosuna geçiş yapabileceği ifade ediliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.