""

TARİHİ DEĞERLERİ YENİDEN SAHİPLENDİK « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 15:26

TARİHİ DEĞERLERİ YENİDEN SAHİPLENDİK

TARİHİ DEĞERLERİ YENİDEN SAHİPLENDİK
Son Güncelleme :

24 Nisan 2017 - 7:00

 

Her fırsatta tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini yazdım,

Yozgat’ı avuçlarımızın içine alarak etrafımıza baktığımızda doğu da Sivas, Kayseri, güney de Nevşehir, Kırşehir, kuzey de Çorum, Çankırı, Amasya gibi iller tarihi konak ve evleri çoktan restore ettirdi, buralarda adeta turizm patlaması yaşandı.

Önemli konularda yapılan sohbetleri kolay kolay unutmam bu bakımdan bir anıyı paylaşarak devam edelim sohbete. Geçen yıl katıldığım bir sohbette duymuştum (!) Şanlı Urfa’da tarihi konak ve evlerin restoresi için bir önceki yılın rakamlarıyla ilgili bakanlıktan eski paraya göre 200 trilyon kaynak aktarılmış, yüzlerce tarihi binanın restoresi yapılmıştır.

Peki, bizde durum hangi noktada bir bakalım Yozgat Valiliği ile birlikte Yozgat Merkez ve Akdağmadeni ilçe belediyesi hazırladıkları projelerle mülkiyeti kamuya ait yapıları restore ettiriyor. Özel mülkiyetteki yapıların restoresine yönelik proje hazırlanmasına ise Kültür ve Turizm Müdürlüğü danışmanlık hizmeti ile destek veriyor.

Yozgat il merkezinde kamuya ait tarihi yapılardan Çapanoğlu Büyük Cami, Çarşı Hamamı, Cephanelik gibi yapılarla birlikte 4 konağın restoresi tamamlandı. Askerlik Şubesi, Miralay Şerif Bey Konağı ile ilgili çalışmalara bu yıl başlanacak.

Tarihi Yozgat Lisesi binası güzel olmadı mı? Çalışmalar başladığında her kafadan bir ses çıktığını dün gibi hatırlıyorum.

Ama şimdi binanın önünden geçen herkes güzel olduğunu konuşuyor. Akdağmadeni ilçesinde bulunan kamuya ait 12 tarihi binalardan kilise, cami, eski askerlik şubesi, eski PTT binası, eski hapishane gibi yapılar restore ettirildi, diğerlerinin restore ettirildi.

Yozgat Merkez ve ilçelerinde bulunan 60 özel mülkiyetteki sivil mimari yapıların restore edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği söylenmektedir. Bu yapılardan 35’inin restore edilmesine yönelik hazırlanan projeden 14’ünü Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vermiş olduğu Mali destekle restore edildi. Bu yıl ise Şefaatli ilçesindeki bir konağın restoresinin yapılacağı kaydedildi.

Özel mülkiyete ait tarihi Konak ve evlerin restoresine yönelik proje hazırlanıp, bakanlık tarafından hibe destek verilmesine yönelik bürokratik çalışmalar konusunda Yozgat Müze Müdürlüğü’nde oluşturulan ekip tarafından uzun zamandır danışmanlık hizmeti verildiğini biliyor muydunuz?

Tarihi Konak ve evlerin kişiler tarafından restore edilmesine yönelik hazırlanan projenin maliyetinin yüzde 60 kadarını bakanlık karşılıyor.

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, il merkezindeki tarihi dokunun korunup, gelecek nesillere aktarılmasına yönelik başlatılan çalışmaları devam ettiriyor.

Bazı tarihi Konak ve evlerin kimisi istimlak, kimisi bağış olarak belediyeye geçtiğini biliyoruz. Daha önceki bir sohbette Sayın Arslan, bu tarihi yapıların önemli bölümünün Çapanoğlu Büyük Cami çevresinde bulunduğunu hatırlattı.

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak Aşağı Nohutlu Mahallesi’nden başlayıp, Yozgat Müzesi, Karslıoğlu Konağı, Divanlıoğlu Konağı’nı kapsayan bölgede tarihi bir doku var. Buradaki yapıların restore ettirilip, yıkılamayacak durumdaki diğer yeni binalara da dokuya uygun giydirme yaparak, Yozgat’ın eski tarihi görünümünü burada oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yönde çalışmalarımız ve özel mülk olan yapıların mirasçılarıyla görüşmelerimiz devam etmektedir” dedi.

Tarih yönünden önemli bir değere sahip Tol Çarşı bugün kısmen ayağa kalktı. Zaman içinde yapılacak çalışmalar buranın daha da iyi bir noktaya geleceğini gösteriyor.

Bu vesile ile dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, aynı zamanda idrak ettiğimiz Miraç Kandili Milli ve Dini iki önemli olayın aynı güne rast gelmesi tevafuktur, kutlu olsun.

 

  • Kentsel dönüşüm alanında modern konutların hızla yükseldiğini, şehrin görümünün değişmeye başladığını anlatan Başkan Yardımcısı!
  • İlçede sosyal faaliyetleri imkanlar ölçüsünde desteklediği için sivil toplum temsilcilerinden ödül alan Başkan!
  • Merkezde sanatsal çalışmalara ağırlık vererek, yaptığı farklı çalışmalarla değer katan Başkan!

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.