""

Yanlış beslenme sağlıksız kilo alımının nedenidir « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 09:04

Yanlış beslenme sağlıksız kilo alımının nedenidir

Hamilelik sürecinde bebeğin sağlıklı gelişimi ile ilgili beslenmenin önemine değinen Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Gökhan Elbay, bu dönemde dengeli beslenmeyi ve kilo kontrolünü sağlamak için tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Yanlış beslenme sağlıksız  kilo alımının nedenidir
Son Güncelleme :

15 Aralık 2016 - 7:00

Anne adayının gebelik sürecinde sağlıklı besin grupları dahilinde besin çeşitliliğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Elbay, “Bir kadın için gebelik süreci, büyülü bir zamandır. Hamilelik boyunca sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, bebek ve anne için anahtar niteliğindedir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için önemli basamaklar; yeterli ve dengeli bir beslenme, yeterli miktarda kilo alımı, düzenli-keyifli fiziksel aktivite yapmak, doktor-beslenme uzmanı tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerini almak, alkol-tütün ve diğer zararlı maddelerden kaçınmaktır. Gebe kadınların besin zehirlenmesi riski yüksek olduğundan, güvenilir besin uygulamaları da oldukça önemlidir. Sağlıklı üretim aşamalarından geçip geçmediğinden emin olunamayan besinlere sofrada yer vermek, yanlış ve riskli olacaktır. Bu konuda besinlerin etiket bilgisinden faydalanmak önemlidir” açıklamasında bulundu.
“Yanlış beslenme sağlıksız kilo alımının nedenidir”
Elbay, şu tavsiyelerde bulundu:
“Hamile bir kadının ihtiyacı olan yeterli ve dengeli bir beslenme programının içeriğinde; tam tahıllar (tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna vb.), şeker eklenmemiş taze/ dondurulmuş her türlü meyve, değişik renkte taze /dondurulmuş/ tuz eklenmemiş konserve sebzeler (ham filizlerden kaçının), yağsız protein içeren et- kümes hayvanları- balık – yumurta- kuru baklagiller- fıstık ezmesi- soya ürünleri ve kuru yemişler (kendir balıkları, köpek balıkları, kılıç balığı ve uskumru kaçınılması gereken balıklar), az yağlı ya da yağsız süt ve bu sütten elde edilen peynir ve yoğurt (pastörize edilmemiş sütten ve pastörize edilmemiş sütten yapılmış peynirlerden kaçınılmalıdır), sağlıklı yağ sınıflamasında yer alan avokado ve yağlı tohumlar, kanola ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar yer almalı. Şeker eklenmiş besinlerden ve katı yağlardan, ekstra enerji alımından kaçının. Bu durum; sağlıksız kilo alımına neden olabilir. Gazlı içecekler, tatlılar ve kızartılmış aperitifler gibi yiyecekleri azaltın.”
“Hamilelikte en sık görülen beslenme eksikliği demir”
Sağlıklı gebelik dönemi için önemli besin öğeleri hakkında bilgiler veren Elbay, “Folik asit; omuriliği etkileyen doğum kusurları riskini azaltır. Gebelik yaşındaki ve gebe kadınların her gün en az 400 mcg folik asit tüketmesi gerekmektedir. Folik asitten zengin besinler; baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve narenciye grubudur. Ayrıca folik asit, tahıllar; makarna ve ekmek gibi takviyeli besinler ile de alınabilir. Demir, eksikliği hamilelikte en sık görülen beslenme eksikliğidir. Hamile kadınların her gün en az 27 mg demir alması gerekir. Yüksek ve orta miktarda demir içeren besinler; kırmızı et, tavuk ve balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tahindir. Vejetaryenler ve çok fazla et tüketmeyen kadınlar için, bitki bazlı demir kaynaklarını C vitamini açısından zengin besinler ile birlikte tüketmek çok daha avantaj sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“Bebeğin gelişimi için kalsiyum önemli”
Süt ve süt ürünlerinin, anne ve bebeğin kemik yapısı için çok önemli olduğunu açıklayan Elbay, “Hamilelik sırasında bir bebeğin dişlerinin, kemiklerinin, kalp, sinirler ve kaslarının sağlıklı gelişimi için kalsiyuma ihtiyaç duyulur. Hamile bir kadın yeterli miktarda kalsiyumu tüketmediğinde, bebeği için kemiklerinden kalsiyum kaybeder. Hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında günlük yeterli miktarda kalsiyum alınması önemlidir. Kalsiyum bakımından zengin besinler; az yağlı ya da yağsız süt, yoğurt ya da peynir ya da kalsiyumdan zenginleştirilmiş tahıl, meyve suları gibi ürünler arasından tercih edilmelidir. Bu dönemde, doktor veya beslenme uzmanınız yeterli demir, folik asit ve diğer besin ögelerini alımına yardımcı olmak için doğum öncesi bir vitamin/mineral takviyesi önerebilir. Bu önemli süreci daha sağlıklı ve keyifli geçirebilmek adına, rutin doktor ve beslenme uzmanı kontrolleriniz yanında bir spor eğitmeninden de gerekli tavsiyeler alabilirsiniz” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.