""

Yozgat’a gelen mevsimlik tarım işçileri çadırlarına yerleşti « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 13:57

Yozgat’a gelen mevsimlik tarım işçileri çadırlarına yerleşti

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden Yozgat’a, tarım alanlarında çalışmak üzere gelen tarım işçileri, belirli bölgelerde kendileri için kurulan çadırlara yerleşmeye başladı.

Yozgat’a gelen mevsimlik  tarım işçileri çadırlarına yerleşti
Son Güncelleme :

27 Nisan 2017 - 9:12

İşçiler, pancar, soğan, ayçiçeği, kavun, karpuz, nohut ve mercimek tarlalarında 11. aya kadar çalıştıktan sonra tekrar memleketlerine dönecek.
Yozgat’a, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden her yıl tarım alanlarında çalışmak için Nisan ayında gelen tarım işçileri, kışın kar düşünceye kadar tarım alanlarında çalışarak kazandığı para ile memleketlerine dönüyor.
Yerköy İlçesine bağlı Akpınar Köyüne tarım alanlarında çalışmak üzere aileleriyle Şanlıurfa Siverek’ten geldiğini belirten Bayram Çakmak “Yaklaşık 15 yıldır aynı bölgede tarım alanlarında çalışıyoruz. Allah devletimize zarar vermesin. Bizler için burada çadırlar kurarak çalışmamızı ve memleketimize kazandığımız parayla dönmemiz sağlıyorlar. Burada; pancar, soğan, nohut, mercimek ve çekirdek tarlalarında 11. Aya kadar çalışacağız.” diye konuştu. Başka bir ailede 5 çocuğuyla Urfa merkezden geldiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Her yıl buraya tarım alanlarına çalışmak için 4-5 aylığına geliyoruz. Burada kazandığımızla memleketimize dönüyoruz. Bizler alışkınız geçim kaynağımız bu başka yapacak bir işimiz yok. Burası bizim için iyidir 20-25 Bin lira gibi toplu bir para elimize geçiyor. Arazide olduğumuz için para biriktirmesi de kolay oluyor. Cebimizde 100 lira varsa o harcanmadan duruyor. Çünkü ekmeğimizi burada yapıyoruz. Masrafımız pek olmuyor. Urfa’da olsak ekmeği günlük bakkaldan alacaksın. Çocuklara haçlık vereceksin yani masrafımız çok olurdu. Allah’a şükür burada öyle bir durum yok. Kazandığımız yanımıza kalacak ve memleketimizde isteyen evinin bakımına, isteyen arabasını değiştirir bu şekilde değerlendirir.”
Tarım işçileri çalışacak arazilerin belirlenmesi işleri ile uğraşırken kadınlar ise çalışacakları süre içerisinde tüketecekleri ekmeği pişirmek için uğraş veriyor. Kadınlar, “Tarlalarda alışmak zor. Hele de çocuklar varsa daha da zor oluyor. Biz gün boyu tarlada çalışacağımız için burada olduğumuz süre içerisinde tüketeceğimiz ekmeğimizi iş başı yapmadan tamamlamak mecburiyetindeyiz. Çünkü işten akşam yorgun geliyoruz ve çocuklarla uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tarım işçileri, Yozgat Valiliği İl Özel İdaresi tarafından kurulan çadırlardan çok memnun olduklarını belirterek, yetkililere teşekkür etti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.