""

Yozgat’ta ilk kez safra taşları ameliyatsız alınacak « Yeniufuk Gazetesi

29 Mart 2024 - 02:28

Yozgat’ta ilk kez safra taşları ameliyatsız alınacak

Yozgat’ta 1 Ocak 2016 tarihinde açılması planlanan Şehir Hastanesinin açılmasıyla ilde ilk kez ameliyatsız safta taşlarının alınması işlemi de yapılacak.

Yozgat’ta ilk kez safra taşları ameliyatsız alınacak
Son Güncelleme :

16 Kasım 2016 - 7:00

Hastane için gerekli olan ERCP (Endoskopik Retrograd Kolanjio Pankreatografi) cihazı alınarak hastaların hizmetine sunulacak.
ERCP ile elde edilen görüntü sayesinde safra yollarında bulunan taş, tümör, darlık gibi anormallikler tespit edilerek, safra yollarına müdahale düşünülüyorsa, ucunda tel bulunan bir başka kanül ile safra yolları girişi elektrokoter aracılığıyla elektriksel olarak kesilerek genişletilip tedavi edilebilecek. Cihaz sayesinde safra taşı varsa, basket ya da balon kateter endoskopun içinden geçirilip, taş yakalanarak ya da çekilerek çıkartılabilecek. İşlem süresinin sıklıkla 20-30 dakika kadar olduğu belirtilirken, başarılı bir işlem sonrası hasta aynı gün ya da sonraki gün normal yaşamına dönebileceği ifade ediliyor.
Yozgat İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. İsmail Kurca konuyla ilgili yaptığı açıklamada Şehir Hastanesinin fiziki ve genel durumu bakımından teknolojinin son cihazları ile donatıldığını ve Yozgat halkına en iyi sağlık hizmeti sunmayı amaçladıklarını söyledi.
Dr. Kurca, “ERCP yapılma nedeni safra yollarında taş bulunmasıdır. Safra kesesinde oluşan taşın buradan ana safra kanalına düşmesi sonucu ortaya çıkan tıkanıklığı gidermek için yapılır.
Bunun dışında safra yolları ve pankreas tümörleri, safra yolları darlığı, safra yollarından kaçak olması (özellikle cerrahi girişimler sonrası), bazı pankreas hastalıklarında da ERCP yapılır.
Daha önce Yozgat Devlet Hastanesinde ERCP için sevk ettiğimiz hastalarımızı sevk etmek zorunda kalmayacağız.” dedi.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.