""

Yurtlu’dan, dernek, sendika ve siyasi partilere genel kurul uyarısı « Yeniufuk Gazetesi

19 Nisan 2024 - 08:43

Yurtlu’dan, dernek, sendika ve siyasi partilere genel kurul uyarısı

Yozgat İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, dernek, sendika ve siyasi partilerin genel kurul toplantılarına ve kongrelerine dair bilgi verdi.

Yurtlu’dan,  dernek, sendika ve  siyasi partilere genel kurul uyarısı
Son Güncelleme :

25 Şubat 2017 - 7:00

İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu, yaptığı açıklamada, dernek genel kurul toplantı sürelerinin tüzüklerinde 3 yılı geçmemek kaydıyla ay ve yıl olarak belirtildiğini söyledi. Yurtlu, “Dernekler yöneticileri, dernek tüzüklerinde belirtilen sürelerde yaptıkları olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarının sonucunu ilgili mülki idare amirliğine 30 gün içerisinde vermekle yükümlüdürler. Bu bildirim, dernek başkanı tarafından kendisine verilen kullanıcı adı ve şifre ile Dernekler Bilgi Sistemine (DERBİS) girmek suretiyle verilmektedir. Derneklerin iş ve işlemleri tamamıyla elektronik ortamda yapılmakta olup, dernekçilerin kırtasiye yükü ortadan kaldırılmıştır.”dedi. Sendikaların genel kurul toplantılarının 4 yılı aşmamak kaydıyla, tüzüklerinde belirtilen sürelerde yapıldığını vurgulayan Yurtlu, “ Yapılan olağan ve olağanüstü genel kul sonucu 30 gün içerisinde valiliğe bildirilmektedir. Kağıt ortamında bildirilen bu sonuçlar, Müdürlüğümüzce Sendikalar Bilgi Sistemine (SENBİS) aktarılmakta ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına gönderilmektedir.
Siyasi parti yöneticileri ise, partilerince yapılanı kongre sonuçlarını 15 gün içerisinde ilgili mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler. Büyük kongre hariç olmak üzere, her kademedeki parti organlarıyla parti tüzüğünde belirtilen bir göreve getirilenlerin, seçim veya atanmadan itibaren on beş gün içerisinde mülki amirliğe bildirilmesi zorunludur. Ayrıca, kongre yapılmadan önce en az yedi gün önceden kongre yapılacak yer ve tarihinin bildirilmesi de zorunludur.
Bu bildirim ve sonuçlar, Müdürlüğümüzce Partiler Bilgi Sistemine (PARBİS) aktarılmakta ve İçişleri Bakanlığı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmektedir.
Müdürlüğümüzce uygulanan idari para cezalarının çoğunluğunu, söz konusu genel kurul toplantıları ile kongre sonuçlarının ihmali sonucu uygulanan idari işlemler oluşturmaktadır.”diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.