""

100 ton alabalık üretimi hedefleniyor « Yeniufuk Gazetesi

25 Nisan 2024 - 12:57

100 ton alabalık üretimi hedefleniyor

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde sulama, enerji ve taşkın kontrolleri amacıyla inşa edilen ve 2011 yılında su tutulmaya başlayan Çekerek Barajında yılda 100 ton alabalık üretilmesi hedefleniyor.

100 ton alabalık  üretimi hedefleniyor
Son Güncelleme :

12 Mayıs 2022 - 18:42

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde sulama, enerji ve taşkın kontrolleri amacıyla inşa edilen ve 2011 yılında su tutulmaya başlayan Çekerek Barajında yılda 100 ton alabalık üretilmesi hedefleniyor.

Çekerek Belediyesi’nin proje ortağı olduğu, TKDK tarafından 4 milyon 652 bin lira desteklenen, Çekerek Su Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti. tarafından ilçeye yapılacak olan su ürünleri üretim tesisi protokolü Yozgat Valiliğinde düzenlenen programda imzalandı.
Türkiye’nin balıkçılık kapasitesi olarak 9.uncu büyük sulama barajı olan Çekerek Barajında balık üretim faaliyetleri devam ediyor.
Yozgat Valisi Ziya Polat, yaptığı konuşmada; Yozgat’a yatırım yapmayı düşünen iş insanlarının emrinde olduklarını söyledi.
Vali Polat, “Yiğitler şehri Yozgat’a yatırım yapma kararı alan iş insanlarımıza çok teşekkür ediyorum. İş insanlarımıza geldiğimiz günden itibaren hep şunu söyledik emrindeyiz. Çalışma ve fizibilite çalışmaları hakkında kurum ve kuruluşlarımızla iş insanlarımızın emrindeyiz. TKDK ve Tarım İl Müdürlüğümüz yatırım alanında öncü kuruluşlarımız. Çekerek belediye başkanımızın projemizin ana sahibi olarak özel sektörde buluşması. Özel sektörün kesinlikle işin içerisinde olması lazım. Bu projelerin yıllar boyu yiğitler şehri Yozgat’a katma değer katması lazım.”dedi.

Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, yerelden kalkınmanın güzel örneklerinden bir tanesini ilçelerinde gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiyenin 10’uncu büyük barajı ve en temiz barajı olduğunu iddia ettiğimiz bir barajımız var. Buranın yerelde ki potansiyelin ilçe halkına katkı sağlamasıyla ilgili bunların kıymetlerinin bilinmesi ve değerlendirilmesi gerekiyordu. Cumhurbaşkanımızın talimatı vardı yerelden kalkınma ve bütün potansiyellerin değerlendirilmesi yatırım istihdam üretim ihracat ve büyüme hayalleri ve hedefleri var bizlerde çekerek olarak neler yapabiliriz diye çalışmalar yaptık. Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay’ın ciddi destekleri ve talimatlarıyla çekerek barajını nasıl değerlendirebiliriz çalışmasını yaptık.”diye konuştu.
TKDK İl Koordinatörü Selim Türker’de kurumları tarafından yapılan desteklemelere değinerek şu bilgileri verdi: “IPARD II 11.Çağrı döneminde Yozgat il koordinatörlüğü olarak 408 adet proje teslimatı alınmıştır. 521 milyon TL tutarındaki projelere yüzde 65 destek oranı ile 327 milyon TL hibe tutarı verilecektir. Projelerin incelenmesi devam etmekte olup onaylanan projeler ile sözleşme imzalanmaya başlanmıştır. Bu projelerden biri olan Çekerek su ürünleri san ve Tic. Ltd Şti ile Çekerek barajında ağ kafeslerde alabalık yetiştiricilik projesi sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır Çekerek su ürünleri san ve Tic. Ltd Şti yapacağı yatırım ile ilimize hem istihdam hem de katma değer sağlayacak bir tesis olacaktır. Yüzde 65 destek oranı ile Projenin uygun harcama tutarı 7.158.118.48 TL olup 4.652.777 TL’si hibe verilecektir ayrıca tesiste yılda 100 ton alabalık yetiştirilecektir. TKDK Yozgat İl Koordinatörlüğü su ürünleri projelerinde alabalık haricinde Kerevit, sazan, yayın balığı algar, tatlı su levreği, turna, tilopya, Mersin balığı, Avrupa yılan balığı, gelin balığı, Amerikan yayın balığı olmak üzere yıllık 10-200 ton kapasite aralığında balık çeşitlerine de destek vermektedir. Amacımız TKDK Yozgat il koordinatörlüğü olarak su ürünleri üretim potansiyelinin daha yüksek noktalara taşımasıdır.” Alpaslan DEMİR

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.