""

15 Eylül dünya prostat kanseri günü « Yeniufuk Gazetesi

16 Nisan 2024 - 10:08

15 Eylül dünya prostat kanseri günü

Dünyada her yıl 258 bin kişinin prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilirken her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalanacağı tahmin ediliyor.

15 Eylül dünya prostat  kanseri günü
Son Güncelleme :

16 Eylül 2017 - 7:00

Prostat kanseri ülkemizde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türü olduğu ve her yıl 100 bin erkeğin 39’unda bu kanser teşhis edildiği belirtilerek yaş arttıkça riskin artığı kaydedildi.
Yozgat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Akif Karaaslan, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Günü nedeniyle yaptığı açıklamada prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmediğini belirterek, “Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen iç organ kanseri ve tüm dünyada en sık görülen ikinci kanser türüdür. Yaklaşık olarak her 6 erkekten birinin prostat kanserine yakalanacağı ve her 38 erkekten birinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Tüm dünyada her yıl 899 bin yeni prostat kanseri saptanmakta ve tüm dünyada 258 bin kişi prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
2030’lu yıllara gelindiğinde ise dünyada yılda 1 milyon 700 bin yeni prostat kanseri vakası görüleceği ve 499 bin hastanın prostat kanseri nedeniyle hayatını kaybedeceği öngörülmektedir.Prostat kanseri ülkemizde erkeklerde en sık görülen ikinci kanser türüdür ve her yıl Türkiye de 100 bin erkeğin 39’unda bu kanser teşhis edilmektedir. Günümüzde en önemli riskli grubu aile öyküsü olan bireyler oluşturmakta olup, bu vatandaşlarımızın düzenli olarak ürolojik muayeneden geçmesini önermekteyiz” dedi.
Risk Faktörleri
Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmediğine dikkat çeken Dr. Karaaslan, “Prostat kanserinin sebepleri kesin olarak bilinmemektedir. Yaş, prostat kanserinin en önemli risk faktörüdür. 45 yaş altında nadir görülür. Yaşlandıkça risk artar.Aile öyküsü: 1.derece akrabalarında prostat kanseri olanlarda risk artar. Belirli prostat değişiklikleri: Yüksek dereceli prostatik intraepitelyal neoplazisi olan hücreleri olanlarda prostat kanseri riski artmıştır. Bu hücreler mikroskop altında anormal olarak görülürler. Diyet: Hayvansal yağdan zengin ve et içeren gıdalarla beslenmenin bazı çalışmalarda prostat kanser riskini artırdığı gösterilmiştir” şeklinde konuştu.
Belirtileri
Prostat kanseri belirtileri hakkında uyarılarda bulunan Dr. Karaaslan, “Prostat kanserinin hiçbir belirtisi olmayacağı gibi hastalar; idrar yapma ile ilgili problemle başvurabilirler. İdrar yapma ile ilgili problemler; idrar yapamama, idrar yapmaya başlama ya da durdurmada zorlanma, sık sık idrara çıkma, geceleri idrara çıkma, idrar akımında zayıflama, kesik kesik zorlanarak idrar yapma, ağrılı idrar yapma şeklinde olabilir. Bu belirtiler kanser dışı nedenlere (prostat büyümesi, enfeksiyon gibi) de bağlı olabilir. Bu belirtiler bulunduğunda bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Prostat kanserinin kesin tanısı biyopsiyle konulur” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.