Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

69 yıl sonra üretime başlandı

Yozgat’ta 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile kurulan ve 1954 yılında kapatılan Yerköy ilçesindeki Aydıngün Köyünde bulunan üretim çiftliği, girişimci kadınlar tarafından kurulan kooperatif ile 69 yıl sonra yeniden üretime başladı. Yerköy ilçesinde tarımsal üretim amaçlı kurulan o dönemki adı Midiliç Çiftliği olan tesis 1954 yılında kapatılmasının ardından Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar bu bölgeye yerleşti. Midiliç olarak bilinen köy daha sonra Aydıngün olarak ismi değiştirilirken, köyde geçmiş tarihlerde kendilerine özgü midiliç olarak bilinen peynir üretimi yapılıyordu.

Yozgat’ta 1924 yılında Mustafa

Yerköy ilçesinde tarımsal üretim amaçlı kurulan o dönemki adı Midiliç Çiftliği olan tesis 1954 yılında kapatılmasının ardından Bulgaristan’dan gelen vatandaşlar bu bölgeye yerleşti. Midiliç olarak bilinen köy daha sonra Aydıngün olarak ismi değiştirilirken, köyde geçmiş tarihlerde kendilerine özgü midiliç olarak bilinen peynir üretimi yapılıyordu. Köylülerin şehre göç etmeleriyle birlikte unutulmaya yüz tutan midiliç peyniri bir gurup kadın tarafından kurulan kooperatif ile yeniden üretilmeye başlandı. Girişimci kadınlar tarafından kurulan kooperatif aracılığıyla yöreye özgü salamura ve çömlek peyniri üretimi yapılıyor. Bozkırın Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bünyesinde bir araya gelen ev kadınları, Yozgat’ın unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerinden Midiliç peynirini üretme kararı aldıktan sonra Yerköy ilçesine bağlı Midiliç olarak bilinen Aydıngün köyünde tamamen kendi imkanlarıyla peynir evini kurdular. Köy halkından istihdam ederek 6 çalışan ile geleneksel yöntemlerle salamura ve çömlek peyniri üretimine başlanırken, Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran kadın girişimciler, Midiliç yöresine özgü peynirin bir buçuk yılda marka tescil ve patentini almayı başardılar. Herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi olmadan üretilen salamura peynir ile çömlek peyniri yaklaşık 3 ay toprakta bekletildikten sonra satışa sunuluyor. Ayda 20 ton sütün işletildiği peynir evinde, üretilen 2 ton peynirin satışı ülke genelinde internet ve kargo üzerinden yapılıyor.


Bozkırın Kadını Girişimi Üretim ve İşleme Kooperatifi Başkanı Ebru Örmüş Midiliç peynirinin, geçmişte efsaneleşmiş, çok aranan, pahalı fiyatlarla alınan bir peynir olduğunu söyledi. Kendisinin de bu peyniri çanaklara bastığını dile getiren Örmüş, ‘’Peynir işini düşündüğümüzde Midiliç’e ulaştık. Midiliç’te köylüler sütlerini toplama merkezine veriyordu. Köylüler ile görüşüp, ürettikleri sütler ile Midiliç peynirini tekrar gün yüzüne çıkarmak istediğimizi söyledik. Onlarda kabul etti ve üretime başladık. Bu aşamada kıymetli ortaklarım Semra Hanım, Sevgi Hanım ve Fatma Hanım’la hiçbir hibe, destek almadan tamamen kendi öz sermayelerimizle, sıfırdan işletmemizi kurduk. Köyde de üretim için köy halkı ile süt alımı için sözleşme yaptık. Şu anda tonlarca süt alıp tonlarca peynir işliyoruz. İşletmemizde 6 arkadaşımız istihdam oldu, sigortalarıyla birlikte çalışıyor. Geleneksellikten, yöresellikten vazgeçmedik, makineleşmeden tamamen kendine özgü değerleri ile peynirin üretimini gerçekleştiriyoruz’’ dedi.


ATATÜRK’ÜN TALIMATI İLE KURULDU
Örmüş, ‘’1924 yıllarında, Mustafa Kemal Atatürk’ün de talimatıyla, tıpkı Atatürk Orman Çiftliği gibi, Dalaman gibi, Ceylanpınar gibi kurulan çiftliklerden bir tanesi de Yozgat’ta Yerköy’de Aydıngün köyünde Midiliçoğlu Çiftliği olarak kurulmuş. O dönem, 1950’li yıllara kadar üretim gerçekleşmiş. Hatta o dönemlerde de peynir evinin olduğu söyleniliyor, halkı dinlediğimiz zaman. Bu Midiliçoğlu Çiftliği kapatılıyor, 1950’li yıllarda Bulgaristan göçmeni, şu anki çalıştığım arkadaşlarımın aileleri burada iskan ediliyorlar. Aslında geçmişte, sadece Yozgat değil, Yozgat’ın çevre şehirlerinden bu köye gelip teneke teneke bu peynir alıyorlardı. Hatta daha pahalı fiyatlarda alıyorlardı. Unutulmaya yüz tutmuştu. Çünkü o dönemlerde makina peynirleri çıkmıştı. Yöresel peynir olduğu için, pahalı olduğu için, insanların alım gücüne zor geldiği için artık köylü de üretimi durmuştu. Ben, ekip arkadaşlarımla birlikte böyle bir efsaneleşmiş peynir lezzetini, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdu böyle bir kültürün, çiftliğin, peynirin lezzetinin unutulmasını istemedik, üretimi artırdık. Midiliç peyniri bizim için çok değerli. Midiliç peynirini analize gönderdik. Araştırmalar sonucunda, hiçbir içerisinde koruyucu ve katkı maddesi olmadan 6 ay boyunca kendini koruma özelliği belirlendi. Midiliç peynirinin, katıldığımız fuarlarda, yöresel peynirler arasında yapılışını farklı olduğunu fark ettik, marka tescilini aldık, patentini aldık. Peynirimizi inşallah hem Aydıngün köyü halkı için hem arkadaşlarımla birlikte, gelmesi gereken noktaya getireceğiz. Burada aynı zamanda köy halkının sütünü alarak da bir katkı sağladık. Günlük yaklaşık olarak 400 kilo bir süt alımı gerçekleştiriyoruz, aylık yaklaşık 1,5 ton peynir üretimi gerçekleştiriyoruz. Böylece hem köy halkının da sütünü alarak onlara da katkı sağlamış olduk’’ dedi. Haber Merkezi

Reklamı Geç