""

7 bin liranın üzeri nakit ödeme yapılamayacak « Yeniufuk Gazetesi

22 Ekim 2024 - 04:34

7 bin liranın üzeri nakit ödeme yapılamayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödemelerin bankalar veya finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını zorunlu hale getiren tebliğ, 18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

7 bin liranın üzeri nakit ödeme yapılamayacak
Son Güncelleme :

21 Ekim 2024 - 17:46

Bu düzenleme ile 7 bin lira üzerindeki tüm alışverişler, kayıt altına alınarak banka ve diğer finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Nakit ödeme dönemi sona ererken, düzenlemeye uymayan taraflara cezai yaptırım uygulanacak.
KAYIT DIŞI TİCARETLE MÜCADELE
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu bu düzenleme ile kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefleniyor. Tebliğe göre, 7 bin liranın üzerinde olan tüm tahsilat ve ödemeler, yalnızca bankalar veya diğer finansal kurumlar üzerinden yapılabilecek. Bankalarda hesabı olmayan kişiler bile ticaretlerini resmi olarak belgeleyerek işlemlerini gerçekleştirmek zorunda kalacaklar. Elden yapılan ödemelerin tespiti durumunda hem alıcı hem de satıcı cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalacak.
Karar bazı kesimlerde tepkiye yol açtı. Yozgat’ta da birçok vatandaş, bankalar üzerinden yapılan zorunlu tahsilat ve ödeme uygulamasına eleştiriler getirdi. Özellikle bankalarla çalışmak istemeyen kesimlerin bu duruma nasıl adapte olacakları konusunda endişeler dile getirildi. Vatandaşlar, “Bankalarla hiç çalışmayan insanlar var. 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin bankalardan yapılması zorunluluğu, insanlara farklı yollar bulmalarını söylüyor gibi. Bu da ticareti zorlaştırıyor. Bankalarda da uzun süre beklememize daha fazla yığılmaya sebep olacak.”diye tepkilerini dile getirdi.
Tebliğde yer alan düzenlemeye göre, bu kurala uymayan kişiler ve şirketler hem alıcı hem de satıcı olarak cezai yaptırımlarla karşılaşacak. Bankalar aracılığıyla yapılacak bu işlemlerle devlet, ticari işlemlerin tamamını kayıt altına almayı amaçlıyor ve vergi kayıplarını azaltmayı hedefliyor.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.