Şenliğe, Afganistan, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kırgızistan, Pakistan, Romanya, Tunus, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Filistin, Mısır ve Türkiye gibi 20’den fazla ülkeden 650’yi aşkın başvuru yapıldı. Ön değerlendirme sonucunda, 200 civarında proje sergilendi ve etkinlik üç gün boyunca 15 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.
Şenliğin açılış programı, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Milletvekili Prof. Dr. İlyas Topsakal, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, akademisyenler, öğrenciler, öğretmenler ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, şenliğin kültürel mirası koruma ve Türk dünyası kültürünü geniş kitlelere tanıtma açısından önemli bir buluşma olduğunu ifade etti. Prof. Dr. İlyas Topsakal ise şenliğin, Türk Devletler Teşkilatı Bayrağı’nın salonda dalgalanmasıyla sembolize edilen birlikteliğin önemini vurguladı. Samsun Valisi Orhan Tavlı ise farklı coğrafyalardan gelen çocukların ortak kültürel değerleri güçlendireceklerine olan inancını dile getirdi.
Etkinlik sırasında katılımcılar, akşam yemeklerinde kendi müziklerini sergileyerek kültürel etkileşimi pekiştirdi. Ziyaretçilere ayrıca Samsun Müzesi gezisi yapılarak, şehrin tarihi ve kültürel mirası hakkında bilgi edinmeleri sağlandı. Şehir turu da düzenlenerek katılımcılar arasında kaynaşma sağlandı.
Şenlik boyunca, öğrencilere yapılan rehberlik ve jüri üyelerinin proje başlarında öğrencilerle gerçekleştirdiği sohbetler, akran öğrenmesini ve iletişim becerilerini destekleyen bir ortam oluşturdu. Akademik yetkinlikleriyle şenliğe katkı veren isimler arasında Yozgat Bozok Üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Prof. Dr. Recai Kuş, Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan ve diğer akademisyenler, öğrencilere motivasyon vererek onları daha da teşvik ettiler.
Jüri tarafından yapılan değerlendirmede, Yenilenebilir Enerji, İklim Değişikliği, Çevre ve Sağlık, Sosyal Bilimler gibi farklı kategorilerde ödüller verildi. Şenlikte ödüller, motivasyon odaklı olarak verildi ve kazananlara “Birincilik”, “İkincilik” ve “Üçüncülük” ödülleriyle birlikte “Mansiyon”, “Jüri Özel Ödülü” gibi ödüller de takdim edildi.
KAPALI ALANLARDA BÜYÜK KATILIM VE YORGUNLUK UNUTULDU
Şenliğin kapanışında, dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ödül töreninde Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve Türk Dünyası Çocuk Vakfı Başkanı Güngör Azim Tuna, etkinliğe katılan her öğrenciyi birer “kültür elçisi” olarak gördüklerini belirterek, organizasyona katkı sağlayan tüm katılımcılara teşekkür ettiler.
/Haber Merkezi
7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği Samsun’da yapıldı
Türk Dünyası Çocuk Vakfı (TDÇV) tarafından düzenlenen ve bu yıl Samsun Valiliği ile Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen “7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği”, 20-22 Kasım 2024 tarihlerinde Samsun İlkadım Okçuluk Tesisleri’nde yoğun bir katılım ile tamamlandı.