Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ekmek kadayıfına rağbet arttı

Kaymaklı veya kaymaksız olarak tüketilen ekmek kadayıfı tatlısı, baklavalara oranla daha ucuz olması nedeniyle bu yıl talep biraz daha arttı. Geçen yıl 25 lira olan yaklaşık 800 gram gelen bir dilim ekmek kadayıfı tatlısı bu yıl 35 lira ila 50 lira arasında değişen fiyatlara satılıyor.

Kaymaklı veya kaymaksız olarak tüketilen ekmek kadayıfı tatlısı, baklavalara oranla

Yozgat’ta her yıl olduğu gibi bu yıl da ekmek kadayıfı tatlısı iftar sofrasının vazgeçilmezi oldu. 250 ila 750 lira arasında değişen bir kilo baklava tatlılarına göre daha ucuz olan ekmek kadayıfı, yaklaşık 800 gram gelen bir dilimi 35 lira ila 50 lira arasında satılması nedeniyle bu yıl talebin daha fazla olduğu belirtildi.
Yozgat’ta özellikle ramazan ayının ilk gününden itibaren hazırlanan ekmek kadayıfı, tarihi Çapanoğlu Büyük Cami bölgesindeki meydanda açılan tezgahlarda satışa sunuluyor. İlk olarak 30 ila 45 dakika arası yumuşaması için suda bekletilen ekmek kadayıfı daha sonra büyük bir tepsi içerisinde ocağa alınıp, pişiriliyor. Önceden hazırlanan şerbet, ekmek kadayıfının üzerine dökülüp, kaynamaya bırakılarak hazırlanıyor. Bir saat boyunca pişirilip, servis edilmeye hazır hale getiriliyor.


“RAMAZAN AYINDA GENELDE HER GÜN YAPILAN, TÜKETİLEN BİR TATLI”
Ramazan ayında en çok tüketilen tatlılar arasında yer alan ekmek kadayıfı, ramazan ayı boyunca tezgahları süslüyor. Vatandaşları yoğun ilgi gösterdiği ekmek kadayıfının iftara sayılı saatler kala tezgahlarda tükendiğini bildiren Yozgat’ta 27 yıldır ekmek kadayıfı imalatı yapan Mahmut Okan, şöyle konuştu:
“Ramazan ayında genelde her gün yapılan, tüketilen bir tatlı. Günlük 50 ila 60 tepsi arasında yapıyoruz. Çok yoğun bir rağbet var. Yozgat’ta ramazan ayının vazgeçilmez tatlısıdır ekmek kadayıfı. Bir kadayıf yaklaşık 1-1.5 saatte üretmiş oluyoruz. Zahmetli bir tatlı ama çok güzel, lezzetli bir tatlı… Piyasada 50 liraya satan var, 45 liraya satan var ama biz çok ürettiğimiz için 35 liraya halkımızla buluşturuyoruz. Baklavalara göre daha hafif, şekerden yapılıyor, glikoz, katkı maddesi yok. Doğal, su, şeker ve ekmek kadayıfının kendi hammaddesinden yapılan bir tatlı. Kaymakla, yoğurtla, pekmezle, tahinle tüketilebiliyor. Vatandaşın ramazanda ilgisi büyük, günlük her eve alınan bir tatlı diyebiliriz.”


“EKMEK KADAYIFI SANKİ OSMANLI TATLISINDAN ZİYADE YOZGAT TATLISINA DÖNDÜ”
22 senedir esnaf olan ve 8 senedir ekmek kadayıfı satan Duran Yorulmaz da, “Yozgat’ta ekmek kadayıfı çıkmadığı zaman Ramazan Yozgat’ta gelmemiş gibi oluyor. Artık gelenekselleşti. Ekmek kadayıfı sanki Osmanlı tatlısından ziyade Yozgat tatlısına döndü. Ramazan geldiği zaman il önce ekmek kadayıfı çıkıyor. Bizde bunu 8 senedir hemşerilerimize en güzel şekilde en iyi şekilde en temiz şekilde hizmet etmeye, sunmaya çalışıyoruz.
Geçen sene 25 liraydı, bu sene 40 lira, gayet normal. Her şey ekonomiden dolayı pahalı… Sonsuz şükürler olsun ki herkes alabiliyor” diye konuştu.
Haber Merkezi

Reklamı Geç