Türkiye’deki soğan üretimi ve piyasaya arzı ile ilgili Tarım Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında Türkiye’de son on yıllık ortalamalara göre yılda 2 milyon 100 bin ton kuru soğan üretildiği, 2022 yılı kuru soğan üretiminin ise 2 milyon 350 bin ton olarak gerçekleştirildiği bildirildi. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2021/2022 pazarlama yılında yurtiçi kullanım miktarının 2 milyon 87 bin ton ve yeterlilik oranımız yüzde 114,7 olduğunun vurgulandığı açıklamada, ‘’Bu veriler dikkate alındığında ihtiyacımızı karşılayacak düzeyde kuru soğan üretiminin gerçekleştirildiği görülmektedir. Sahip olduğumuz arazi varlığı ile farklı coğrafi bölgelerimizde değişen iklim özellikleri, ülkemizin bir bölgesinde ekim yapılırken bir başka bölgemizde hasat yapmaya imkân vermektedir. Böylece halkımızın gıda ihtiyacı kesintisiz bir şekilde karşılanmaktadır’’ denildi
TURFANDA SOĞAN HASADI BAŞLADI
2022 yılında hasat edilen ve depolanan kuru soğanların yıl içerisinde tüketimi devam etmekle birlikte ülkemizin güney bölgelerinde yeni üretim sezonuna ilişkin ilk hasatların da başladığının anlatıldığı açıklamada, ‘’Bu kapsamda, nisan ayı itibarıyla Adana ve Hatay illerimizde turfanda soğan hasadı başlamıştır. İçinde bulunduğumuz bu dönemde geçen yılın üzerinde bir rekolte söz konusudur. 2022 yılında Adana ve Hatay illerimizde 272 bin ton olan turfanda soğan üretiminin, bu yıl 284 bin tona yükselmesi beklenmektedir. Yeni hasatlarla birlikte üretilen ve sofralarımıza gelmeye başlayan soğan miktarı, halkımızın ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak seviyededir’’ şeklinde görüş bildirildi. Haber Merkezi
Tarım Bakanlığı’nda soğan açıklaması
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama ile Türkiye’de soğanın vatandaş ihtiyacını karşılayacak kadar üretildiğine vurgu yapıldı.

