""

KOSGEB’ten İmalatçı Kobilere Destek « Yeniufuk Gazetesi

24 Kasım 2024 - 03:40

KOSGEB’ten İmalatçı Kobilere Destek

KOSGEB’ten İmalatçı Kobilere Destek
Son Güncelleme :

20 Eylül 2017 - 7:00

 

KOSGEB, geçen hafta İmalat Sektöründeki KOBİ’lere yönelik yeni bir hibe ve faizsiz kredi proje çağrısını yürürlüğe koydu.

KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamındaki çağrı ile; işletmesini geliştirmek, büyütmek, üretim kapasitesini arttırmak, yeni pazarlara açılmak, ürünlerinin faydasını arttırmak, enerji verimliliği sağlamak, imalat aşamasının çevreye olumsuz etkilerini azaltmak, bilişim teknoloji alt yapısını güçlendirmek , katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş  vb. gibi hedefleri olan işletmeler desteklenecektir.

Proje çağrısında 300.000,00 TL’ye kadar hibe, 700.000,00 TL’ye kadar da faizsiz kredi desteği verileceği açıklandı.

Bu destekten faydalanabilmek için; tüm imalatçı firmaların 2017 yılı itibariyle Bilanço esasına göre defter tutuyor olması gerekmektedir. Buna ilaveten;
· Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki tüm işletmeler başvurabilir.
· İşletme eğer orta düşük ve düşük teknolojili sektörlerde ise; Şuan  İmalat yapıyor olmak, 2016 yılı itibariyle 1.080 gün SGK primi ödemek, 2016 yılı net satış hasılatının en az 300.000,00 TL. olması şartları aranmaktadır.

Bu şartları taşıyan her işletme proje hazırlamak ve desteğe başvurmak imkanına haiz olmuştur.

Proje kapsamında makine teçhizat, personel, yazılım ve hizmet alım giderleri hem hibe olarak hem de kredi olarak desteklenecektir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus İmalatçı firma olmaktır. Ve KOSGEB’in 8 ana başlık altında topladığı konulardan biri ile projenin ilişkilendirilmiş olmasıdır. Bu konular şunlardır:

1. Konu: Dördüncü sanayi devrimine hazırlık: Üretimde nesnelerin interneti uygulamaları

  • İnternet / intranet / kablosuz ağ şebekeleriyle birbirine bağlı nesneler (makineler, robotlar, araçlar, sensörler, çalıştırıcılar, kontrolörler) arasında iletişim ve/veya bu nesnelerden merkezi veri tabanlarına ve bulut sistemlerine veri transferi altyapısı oluşturularak imalat – lojistik – tesis yönetimi – kalite kontrolde dijitalleşme düzeyini arttıracak sistemlerin kurulumu ile işletimi desteklenecektir.
  1. Konu: Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması
  • Orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki imalat kapasitesinin güçlendirilmesi ve dış pazar öncelikli olmak üzere satış hacminin arttırılmasına yönelik faaliyetler desteklenecektir. Not: Bu konuyu, orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki işletmeler seçebilecektir. Not: 2016 yılı “Orta yüksek ve yüksek teknoloji KOBİ’lerinde kapasite geliştirilmesi” proje teklif çağrısı kapsamında taahhütname vererek proje başlatan işletmeler, projeleri tamamlanmış olsa dahi bu proje konusu için başvuru yapamaz. 2016 yılı proje teklif çağrısı kapsamındaki projesi herhangi bir aşamada reddedilen işletmeler ise, yeni bir proje ile başvuru yapabilir.

 

  1. Konu: Katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş
  • Tasarım ve işçilik niteliği ile ürüne katılan katma değerin geliştirilerek ürünün müşteriye sağladığı faydada artış sağlayacak faaliyetler ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gerekli altyapının oluşturulması desteklenecektir. Not: 2016 yılı “Geleneksel imalat sanayi KOBİ’lerinde katma değerin arttırılması” proje teklif çağrısı kapsamında taahhütname vererek proje başlatan işletmeler, projeleri tamamlanmış olsa dahi bu proje konusu için başvuru yapamaz. 2016 yılı proje teklif çağrısı kapsamındaki projesi herhangi bir aşamada reddedilen işletmeler ise, yeni bir proje ile başvuru yapabilir.
  1. Konu: İhracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım
  • Hedef dış pazarın genişletilmesi, dış pazar payının arttırılması, yurt dışı müşterinin kalite beklentilerini karşılamak için ihtiyaç duyulan teknolojik kabiliyetlerin edinilmesi, dış pazar standart ve belgelendirme şartlarının karşılanması ya da ihracata başlanması konularından biri veya birkaçını birlikte içeren faaliyetler desteklenecektir.
  1. Konu: Mikro ölçekli işletmelerde tasarım – mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme
  • Mikro ölçekli işletmelerin tasarım – mühendislik – ürün geliştirme imkan ve kabiliyetlerin güçlendirilmesi ile imalat kapasitesinin arttırılması, satış hacminin ve pazar payının genişletilmesine yönelik bütüncül gelişim ve büyüme vizyonu içeren projeleri desteklenecektir. Not: Bu konuyu, 2016 yılı verilerine göre “mikro ölçekli” olan işletmeler seçebilecektir.
  1. Konu: Bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi
  • Malzeme ihtiyaç planlaması ve stok kontrolü, üretim planlama, kurumsal kaynak planlama, müşteri ilişkileri yönetimi ve karar destek süreçlerinden biri veya birkaçını birlikte içeren sistemlerin kurulumu ile işletimi desteklenecektir. Not: Bu konuyu, 2016 yılı verilerine göre “küçük veya orta ölçekli” olan işletmeler seçebilecektir.
  1. Konu: Enerji verimliliğinin arttırılması
  • İmalat süreçlerindeki enerji kayıplarının azaltılması, enerji verimliliği sağlayacak teknolojilerin edinilmesi, yenilenebilir enerji sistemlerinin kurulumu konularından biri veya birkaçını birlikte içeren faaliyetler desteklenecektir.
  1. Konu: Yeşil üretime geçiş
  • İmalat süreçlerinin çevresel etkilerinin azaltılması, ürünlerin yaşam döngüsü boyunca çevreye olan etkisinin azaltılması, imalatta kaynak tasarrufu ve atıkların bertarafı konularından biri veya birkaçını birlikte içeren faaliyetler desteklenecektir.Destek üst limitleri hibede 300.000,00 TL, kredide ise 700.000,00 TL’ye ulaşmaktadır. Ancak tüm bölgelerde 6-12 ay aralığında gerçekleştirilecek projelerin desteklenme oranı % 60’tır.
    İlimizin işletme yapıları dikkate alındığında bu çağrı kapsamında proje başvurusu yapacak olan işletme sayısının önceki yıllara oranla fazla olması beklenmektedir.
    İşletmelerimizin projelerini hazırlarken, KOSGEB ve alanında uzman kişilerden alınacak destek ile projelerini hazırlamaları önemlidir. Projeler hazırlanırken, proje teklif çağrısını, başvuru kılavuzunu ve destek mevzuatını iyi okumaları, ayrıntıları gözden kaçırmamaları durumunda başvuru yapılacak projelerin desteklenme oranı yükselecektir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.