""

Keşke Mafya Birkaç Kişi Olsaydı « Yeniufuk Gazetesi

27 Nisan 2024 - 15:21

Keşke Mafya Birkaç Kişi Olsaydı

Keşke Mafya Birkaç Kişi Olsaydı
Son Güncelleme :

28 Eylül 2023 - 16:28

Piyasa ekonomisinin anlayış kökleri; bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler olduğunu hatırlatalım.
Bu anlayışın günümüz uygulaması, servet sınıfının önündeki tüm “kuralları kaldırın” şeklinde yaşanır.
Kuralların belli bir sınıf için ortadan kalkması, diğer sınıflarda, yararlanılacak; adı girişim olan ama tamamen mafyalaşan, ilişkiler ağının, içine düşmek demek olacaktır.
Mafyanın oluşumunun teorik temelleri bakımından birçok tevatür dolaşmaktadır.
Kestirmeden ifade etmek gerekirse, devlet oluşumu ile birlikte gelişen bir yapılanmadır. Devlet meşru kanun ve şiddeti kullanırken, mafya/çete meşru olmayan şiddet ve ilişkileri kullanan kapitalist devletin olmazsa olmazıdır.
Bireyler arası ve kurumlar(şirketler) arası ilişkilerin; bir kanun içinde kalan kısmı vardır, bir de kanun dışında kalan kısmı vardır.
Günümüz devlet yapısı içinde, servet sınıfının önündeki yasaların birçoğu yürürlükten kalkmış olmasına rağmen, halen Cumhuriyet döneminden kalma bazı kanunlar mevcuttur.
Sürekli kanun değişikliği yapılma ihtiyacı; servet sınıfının sermaye birikimini tamamlamak için dayatmalarıdır.
Yeni anayasa tartışmalarının arkasındaki temel anlayışta budur.
Bırakınız yapsınlar bırakınız geçsinler sisteminin, sürekli bir sınıfın çıkarlarını sağlamanın, gelir eşitsizliğini bozduğunu biliyoruz.
Hızlı fakirleşen alt sınıflar, hatta orta sınıflarda, “Öfkeli ve İçerleyen Vatandaş” mevcut durum içinde yaşam çıkışı arar.
Servet sınıfı ile halk arasındaki ilişkiler; suç ortaklığı ve yardakçılık sistematiğini zorlar. Ganimetten pay alma isteği, çıkışı olmayan kitleleri servet sınıfı ile yasal olmayan ilişkilere zorlar.
Ve mafyatik ilişkiler, sadece otopark ya da Pazar mafyası ile sınırlı kalmaz.
Devlet elindeki ekonomi ve güç kaynaklarının servet sınıfına devri esnasında, ara bir mafyatik zümre oluşur.
Bunların adı genellikle danışmanlıktır. Kravatlı iyi giyimli, konuşması, oturması kalkması yerinde modern mafya devrededir.
Hatta danışmanların önemli bir kısmı yurtdışından getirilir. Artık devletin kendi memuru değil, dışarıdan gelen danışmanlar iş görür.
Yap-İşlet Devret, Kamu özel sektör ortaklıkları ortaya çıkar.
Lobicilik, holding ve mali sermaye seçkinleri devredir.
Lobicilik, başlı başına bir mafya uygulamasıdır. “İlişki sermayesi” diye bir sermaye türü ortaya çıkar.
Hem devletin elinde ne var ne yok servet sınıfına devredilir. Bu esnada ilişki sermayesi yani modern mafya ganimetini alır.
Buna bir örnek; McKinsey Danışmanlık şirketidir. Ülkemizde de epey itibarlıdır.
Devletin varının yoğunun servet sınıfına devrinde, DİN meşrulaştırma aracı olarak, görevini yerine getirir. Vatan millet Sakarya edebiyatı ve din, bu soyguna ahlak adına erketecilik yapar.
Mafya/çete öyle sandığımız gibi birkaç kişiden ibaret değildir. Kapitalist ilişkilerin ana gövdesini mafya ilişkileri oluşturur.
Biz bu ilişkilere sınıf düzeyinde bakmadığımızdan, AHLAK üzerinden eleştirmeye meylederiz.
27 Eylül 2023, bulentesinoglu@gmail.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.