Yozgat Bozok Üniversitesi’nde geçtiğimiz gün önemli bir konferans düzenledi. 1 Ekim Dünya yaşlılar gününe denk gelen bir tarihte düzenlenen konferansın ayrıntıları gelecek nesiller için önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum.
Dünya’ya, ülkemize ve Yozgat’ta baktığımızda genel bir yaşlanmadan bahsetmek mümkündür. Dolayısı ile Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar hoca da bu konferansta konuşmaya başlarken, dünya nüfusunun hızla yaşlanmaya doğru gittiğinden bahsetmiş.
Yozgat Bozok Üniversitesi, yeni dönemde tazelenme üniversitesi projesini hayata geçirecek adımları hızla atmaya başladığını yakından takip ediyorum.
Dünya genelindeki yaşlı nüfus artışını hatırlatan Yaşar, “ Yozgat nüfusu özelinde de bu artışın yüzde 40 seviyelerine ulaştığı bilgisini paylaştı. Yozgat ölçeğinde bu oran oldukça dikkat çekicidir. Rektör Yaşar, konuşmasının devamında; “Bu kapsamda içinde bulunduğumuz toplumun ihtiyaçlarının karşılanması ve yaşlılarımızın erken emekli olmalarıyla beraber sanki toplumdan tahliye edilmiş pozisyonundan tekrar topluma kazandırılması adına bu tür sempozyumlar yapılması çok önemli. Tazelenme Üniversitesi ve Aktif Yaşlanma Sempozyumu ile beraber bundan sonraki süreçte üniversitenin temel dinamikleri olan Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültelerini bir araya getiren bu zinciri daha da genişleterek toplumumuz ve üniversitemiz faydasına neler yapabiliriz bunları konuşacağız. Tüm yaşlılarımızın, Yozgat’ın değerlerinin bu sürece dahil edilmesi ve onların tecrübelerinden ne şekilde yararlanılması gerekiyorsa bunu yapacağız. O tarihi taşıyan insanlara değer vermezseniz ileride siz de tarih olursunuz. Tazelenme üniversitesi ile yaşlılarımızın hatırlanıp, sosyal anlamda toplumsal değerlerimizi artıracak şekilde yönlendirilmesi veya bizim onlardan istifade etmemiz adına bunlar oldukça önemli. Tazelenme Üniversitesi ile hepimizin tazelenmesine bu süreç katkıda bulunacak. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bu bağlamda bir alıntı da Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Fatih Erkoç’un açıklamasından alacak olursak, “Aktif ve sağlıklı yaşlanma anlayışının geliştirilmesi için bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yapılması, sağlık bakım hizmetlerinin geliştirilmesi, tüm bunların yanı sıra hayat boyu öğrenme fırsatlarının yaşlılara sunulması önem arz eder.”
Bu açıklamalardan hareketle gerçek olan şudur; Dünya nüfusu ile birlikte ülkemiz genelinde ve ilimiz nüfusunda ciddi oranda bir yaşlanma ile karşı karşıyayız. Bu durumda toplum olarak dezavantajlarımız olduğu gibi avantajlarımızda farkında olarak, sağlam, sağlıklı bir yaşlanma sürecinden toplum olarak korkmamalıyız.
Yenidünya düzeni üzerinde gelişen ve her geçen gün değişen teknolojiyi, bilgi, birikim ve tecrübe üzerine yaşam süren genç veya yaşlı nüfusun gücünü doğru kullanan akılcı yöntemlerle yönlendiren ülkeler, nüfusu yaşlanmış olsa da gelecekleri güvence altındadır.
Demem o ki; yukarıda söylemek istediğim durumun tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalan ülkelerde nüfus yaşlanmaktan uzak dahi olsa her zaman bir sıkıntı ya da sorunlarla karşı karşıya kaldığında çözüm bulması mümkün değildir.
Sonuç olarak, Yozgat Bozok Üniversitesi, “Tazelenme Üniversitesi” projesi bu anlamda önemli bir proje olmasının beraberinde hayata geçtiğinde yaşlanma evresindeki nüfus için de bir umut vaat eden proje olacaktır.