""

“KALP VE BÖBREK HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİR” « Yeniufuk Gazetesi

26 Kasım 2024 - 22:56

“KALP VE BÖBREK HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİR”

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede “Aşırı sodyum tüketimi kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir” denildi.

“KALP VE BÖBREK HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİR”
Son Güncelleme :

01 Ocak 2024 - 13:43

Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede “Aşırı sodyum tüketimi kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabilir” denildi.
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sodyum tüketiminin kalp ve böbrek hastalıklarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Açıklamada, “Kandaki sodyum dokulardaki suyu çeker ve kan hacmini artırır. Bu da kalbin daha çok çalışması, damarlardaki basıncın artması demektir. Zamanla kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, tansiyon veya felç meydana gelebilir” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, sodyum tüketimini azaltmak için şu önerilerde bulunuldu:
Tuz yerine sirke, limon, baharatlar gibi doğal ürünler kullanın. İşlenmiş gıdalardan kaçının. Yemeklerinizi evde hazırlayın. Yemeklerinizi pişirirken az tuz kullanın. Yemeklerinizin yanında tuzluk bulundurmayın. Açıklamada, sodyum tüketiminin günlük 2.3 gramı geçmemesi gerektiği de vurgulandı.
SODYUM NEDİR?
Sodyum, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Vücudun sıvı dengesini korumaya, sinir sisteminin ve kasların çalışmasına yardımcı olur. Ancak, aşırı sodyum tüketimi, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, tansiyon ve felç gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
SODYUM İÇEREN BESİNLER
Sodyum, birçok besinde doğal olarak bulunur. Sodyum içeren başlıca besinler şunlardır:
Tuz, İşlenmiş gıdalar (soslar, çorbalar, hazır yemekler, atıştırmalıklar), peynir, et, süt ürünleri, kuruyemişler, kuru meyveler.
SODYUM TÜKETİMİNİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Sodyum tüketimini azaltmak için şu öneriler yapılabilir; “Yemeklerinizi evde hazırlayın. Yemeklerinizi pişirirken az tuz kullanın. Yemeklerinizin yanında tuzluk bulundurmayın. İşlenmiş gıdalardan kaçının. Tuz yerine sirke, limon, baharatlar gibi doğal ürünler kullanın. Sodyum tüketimini günlük 2.3 gramı geçmemesi önerilir.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.