Bu konuda daha önce de konuştuk. Bu kez konuşmamıza Tiyatro sanatçıları vesile oldu. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanım yaşı ilkokul çağındaki çocuklara kadar gelmeye devam etmesi toplumun her kesimini tehdit ederken, bu konuda tehlikeyi gören herkes taşın altına elini değil vücudunu koyuyor.
Toplumu uyarmak, gençlerin dikkatini çekmek bakımından kimi zaman futbol dünyasında, kimi zaman sanatçı dünyasından isimler, faydalı olmak için çalışmalar yapıyor.
Uyuşturucuya karşı mücadeleye verilen desteğin büyüğü, küçük olmaz, kimisi sanatı ile kimisi kalemi ile kimisi de operasyonlara katılmasıyla katkı sunar.
* * * *
Bu çalışmalardan birisi daha geçtiğimiz günlerde tiyatro oyununa konu edildi. Yozgat Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla Kültür Merkezi Salonu’nda sahnelenen ‘Beni Affet Anne‘ isimli oyun çok beğenildi.
Bir tiyatro oyununa ilk defa bu kadar kalabalık izleyici topluluğu katıldığına şahit oldum. “Sanatçının ödülü alkış” derler…
Tek perdelik oyunda uyuşturucu bağımlılığının gençler üzerindeki olumuz etkileri konu alırken tiyatro gösteriminde ayrıca 15 Temmuz Darbe girişiminin toplumsal mücadelesine de vurgu yapıldı. Onur Yenidünya’nın yazıp yönettiği tiyatro oyununda sanatçı Yaşar Alptekin’in yanı sıra Yunus Emre Çolak, Arda Uğur ve Yasin Turan sahne aldı.
* * * *
Tiyatroda görev alan arkadaşlar yaptıkları işin hakkını en iyi şekilde verdiler… Seyirciyi etkilemeyi, başarırken, verilmek istenen mesaj yerini bulduğuna adım gibi eminim.
Oyun sonunda yaptıkları çalışmayla ilgili; Toplumdaki gençlere ve yetişkinlere önderlik edilmesi gerektiğini belirten sanatçı Yaşar Alptekin,”Bu toplumdaki yarının yetişkinlerine, gençlerine önderlik yapmamız lazım. Biz de kendi sektörümüzde tiyatroda hizmet etmek istedik. Yaklaşık iki aylık bir prova dönemi oldu. Şimdi de turnedeyiz ilk durağımız da Yozgat oldu” dedi.
Gençlerin spor ve sanata yönlendirilmesinin önemine de değinen Alptekin,”Gençlere tavsiyem annelerine babalarına saygılı olsunlar. Bu vatana millete hayırlı gençler olarak yetişsinler. Çünkü biz bu bayrağı onlara bırakacağız. Gözümüzün arkada kalmaması için gençlerin bu vatana sahip çıkmaları gerekiyor. Gençler sanat ve sporla mutlaka ilgilensin. Eğer sizler gençleri sanata spora yöneltmezseniz gençler, içindeki enerjiyi kötü yollara sevk ettiğini” söyledi.
* * * *
Konu uyuşturucu olduğuna göre hazır yeri gelmişken kısaca sigaranın sağlık üzerindeki etkilerine değinmek gerekiyor: İstatistiklerin net bir şekilde gösterdiği üzere, sigaraya bağlı hastalıklar, günümüzde ölümlerin bir numaralı sebebidir. Hatta prematüre doğumların da en önemli 2-3 sebebi arasında yer almaktadır. Dolayısıyla sigara, günümüzün en ölümcül katilidir diyebiliriz. Örneğin sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ortalama 500 bin insan sigara sebepli hastalıklardan ölmektedir. Daha net bir istatistik vermemiz gerekirse, düzenli olarak sigara içen erkeklerin beklenen ömürleri (normalde en gelişmiş ülkelerde bile ortalama 70 yıldır) 13.2 sene, kadınlarda ise 14.5 sene azalmaktadır. En net istatistik ise sanıyoruz ki şudur: Sigara içen birinin 60 yaşından önce ölme ihtimali, sigara içmeyen birinin 60 yaşından önce ölme ihtimalinden 3 kat fazladır.
* * * *
Avrupa’dan bir istatistik vermek gerekirse, sağlıklı ve sigara içmeyen bir Avrupalı erkeğin 85 yaşından önce akciğer kanserinden ölme ihtimali yüzde 1.1 iken, sağlıklı ve sigara içmeyen Avrupalı bir kadının 85 yaşından önce akciğer kanserinden ölme ihtimali yüzde 0.8’dir. Öte yandan sağlıklı ve sigara içen Avrupalı bir erkeğin 85 yaşından önce akciğer kanserinden ölme ihtimali yüzde 22.1 iken, kadınların ihtimali yüzde 11.9’a çıkmaktadır. Hele ki sağlığa önem vermeyen Türkiye gibi ülkelerde bu olasılıklar yüzde 50’lere kadar çıkabilmekte, dolayısıyla sigara içen her iki insandan biri erken yaşta akciğer kanserinden ölmektedir. Sigaranın sebep olduğu yüzlerce hastalık sayılabilir ve sigara tüketmeyen insanların pek çoğunun bu hastalıklara yakalanma ihtimalleri yok denecek kadar azdır.