Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını vurgulayan Doktor Uysal, Obezite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanmaktadır .”dedi.
Doktor Uysal, yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının ortalama yüzde 15-20’sini, kadınlarda ise yüzde 25-30’unu yağ dokusu oluşturduğunu, erkeklerde bu oranın yüzde 25’in kadınlarda ise yüzde 30’un üzerine çıkması obezite olarak tanımlandığını ve tanı ve tip tayini için klinik uygulamalarda boy ve kilo ölçümü, beden kütle indeksi (BKİ), bel çevresi ölçümlerinin kullanıldığını belirtti.
Uysal, “Obezite; tedavi edilmediği takdirde yan etkileri ile yaşam süresini kısaltan, yaşam kalitesini bozan, doku ve organları olumsuz etkileyen bir döngüye girmektedir. Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve davranış değişikliği obezite tedavisinin temel bileşenleridir.” diye konuştu.
Uysal, Obeziteyi engellemek için hazır paketli gıdaların tüketimi sınırlandırılması gerektiğini, aşırı yağ, basit şeker ve protein alımından kaçınılmasını önerdi.
Günde 4-5 porsiyon sebze-meyve, 2-3 su bardağı süt-yoğurt tüketilmesini öneren Uysal, “Lif alımını arttırmak için ekmekler tam buğday/ tam tahıllı/çavdar olarak tercih edilmelidir. Günlük su tüketim miktarı ortalama 2-2.5 litre olmalı. Günlük 40-50 dk orta tempolu yürüyüşler, egzersizler yapılmalıdır.” dedi./Mehmet EROL