Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan “Kamuda verimlilik, tasarruf tedbirleri genelgesi” bütün il valiliklerine gönderildi.
Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, eline aldığı genelgeyi önce inceledi, ardından kapsamlı bir toplantı düzenledi.
Valilik salonunda düzenlenen toplantıya vali yardımcıları ve kaymakamlar katıldı. Genelgeye bakıldığında adından da anlaşılacağı üzere öncelik “kamuda verimlilik, tasarruf” yani bundan sonra herkes “ayağını yorganına göre uzatacak” bu şu anlama geliyor. Bundan sonra karşılığı olmayan, gelişi güzel harcamalar yapılmayacak.
Olması gereken, yapılacak. Gereksiz, fuzuli hiçbir şey alınmayacak, satılmayacak. Devletin parası çarçur edilmeyecek.
Konun asıl özeti bu şekilde. Peki buna neden ihtiyaç duyuldu?
Şöyle ki, ismi lazım değil ama öyle kamu kurumları var ki, hiç ihtiyaç olmayacak ya da öncelikli ihtiyaçlar arasında olmayan işlere büyük miktarlarda paralar harcadılar.
Hepsi bu kadar mı?
Dahası var (!)
Bir kişinin yapacağı işi 10 kişi ile yaptılar. Özellikle yerel yönetimlere baktığımızda norm kadrolarla yetinmeyip, gereğinden fazla personel alarak, gelir-gider dengesinde bozulmalar yaşandı. Bu konuda en önemli örnek Yozgat Belediyesi’dir. Bugün Yozgat Belediyesi, işçi fazlalığı yüzünden yaşanan sorunları aşmanın yollarını aramaya devam ediyor.
Başka şehirlere bakıldığında da durum çok farklı değil, belki bu anlattığım konuda en az sorun yaşayan belediye Yozgat belediyesidir.
Dolayısı ile daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim gibi, üterim ekonomisinden vazgeçmek, kamu başta olmak üzere bütün toplumu tüketim ekonomisine yönlendirmiştir.
Bir örnekle konuyu somutlaştırmak istiyorum.
Yerel seçimler sonrası kamuda yetkili bir arkadaşımla sohbet ederken, şöyle bir ifade kullandı; “Ramazan bayramı süresince kurumda çalışan yetkili personellerimizin mesai dahilinde kullandıkları araçları, bayram dönüşüne kadar kullanmamaları yönünde talimat verdik.
Bayram dönüşü kendi içimizde yaptığımız bir hesaplamanın sonucuna göre yaklaşık 10 bin lira bir tasarruf sağladığımızı gördük.”
Bu örnekten çıkarılacak sonuç bir kurum 3-5 günlük tatil döneminde bu kadar tasarruf sağlayabiliyorsa, bu durumu genellediğimizde kim bilir karşımıza ne kadar büyük bir tasarruf miktarı çıkacaktır.
Sonuç itibariyle devletin kasasında bir takım iş ve işlemler sonucu toplanan para yine bu milletin verdiği vergilerin karşılığıdır. Devlet topladığı bu paraları kamuya gönderirken, tek amacı vatandaşa hizmet olarak, kullanılsın diye göndermektedir. Gelişi güzel harcayan, çarçur eden büyük vebal altında kalır.