""

Çeliksoy: Milli Eğitimin siyasi atmosferden bağımsız olması gerekir « Yeniufuk Gazetesi

30 Nisan 2024 - 13:11

Çeliksoy: Milli Eğitimin siyasi atmosferden bağımsız olması gerekir

Yozgat Yurt Eğitim Sen Genel Başkanı Hakan Çeliksoy, “Milli Eğitim ülkenin içinde bulunduğu siyasi atmosferden bağımsız olması gerekirken aksine doğrudan doğruya siyasete bağımlı bir noktadadır.”dedi.

Çeliksoy: Milli Eğitimin siyasi  atmosferden bağımsız olması gerekir
Son Güncelleme :

10 Kasım 2017 - 7:00

Yurt Eğitim Sen Genel Başkanı Hakan Çeliksoy, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitimin, eğitim sisteminde yapılan değişiklikleri eleştirdi.
Çeliksoy, şunları kaydetti: “Milli Eğitim bir millete tek bir eğitim şeklini benimsetmek,ortak bir dil ve kültürle beraber tüm milletin aynı eğitim sisteminden geçirilmesi ve eşit şartlarda eğitim alması ile beraber bir ülkeyi birleştiren, geliştiren, toplumun temel ilkeler doğrultusunda yetiştiren bir kurumdur. Milli eğitimin temel ilkeleri bu istek ve ihtiyaçlara göre düzenlenir ve hayata geçirilir. Milli Eğitim Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi atmosferden bağımsız olması gerekirken aksine doğrudan doğruya siyasete bağımlı bir noktadadır. Ülkemizin gerçekliğini, içeride ve dışarıda yürüttüğü mücadeleyi kavrayamadan Milli eğitim konusunda atılan her adım hatalı sonuçlar vermekte ve temel ilkelerden sapmaktadır. Bunu sürekli değişen sınav sistemlerinden ve müfredatlardan da somut olarak görmekteyiz.”
Açıklamasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten örnekler veren Çeliksoy, “Mustafa Kemal Atatürk, Eylül 1924’te Samsun’da öğretmenlerle yaptığı konuşmada şu çok önemli teşhis ve tespitte bulunur: “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terkeder.” bu söz göstermektedir ki Atatürk milletin gerçek zaferini eğitim ve öğretimde görmektedir. Toplum eğitim-öğretimle kalkınacaktır. Eğitim-öğretimde başarılı olursa millet hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum olarak yaşayacaktır. Aksi takdirde kölelik ve yoksulluğa sürüklenecektir. Mustafa Kemal Atatürk, çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi millî değerlerimizle yetiştirilmesini istemiştir. Bu konuda doğu ve batıyı taklit etmekten uzak durulmasından yanadır. Bunun için eğitim dili, yöntemi ve eğitim araçlarının tamamen millîleştirilmesini istemiştir. Geleneksel eğitim modellerinin terk edilerek çağdaş bir eğitim modelinin geliştirilmesinin önemini vurgulamış ve bu modelin yabancı fikirlerden ve etkilerden uzak ve bizim millî değerlerimize uygun olmasını istemiştir.”diye ifade etti.
EĞİTİMDE FIRSAT
EŞİTLİĞİNİ SAĞLAMAK
EĞİTİMİN
TEMEL
PRENSİPLERİNDEN BİRİDİR
Çeliksoy, açıklamasına şöyle devam etti: “YURT – Sendikaları (YURT – Eğitim Sen)olarak Eğitimin uygulamalı olması, Sadece teorik olarak yapılan eğitim kişiye bir beceri kazandıramaz. Hatta ezberci yapar. Bunun için teorik eğitimin yanında pratik uygulamalı eğitim yapılmalıdır okullarda öğretilen bilgilerin iş yerlerinde uygulaması yapılmadıkça eğitimden bir verim alınamaz. YURT – Sendikaları olarak eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak eğitimin temel prensiplerinden birisidir. Bunun için toplumun her kesimini eğitim hizmetlerinden yararlandırmak, demokratik rejimlerin temel hedeflerindendir. Toplumun her bireyine ve ülkenin her yerine eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilen ülkeler eğitimle kalkınma fırsatını da yakalamışlardır. Günümüzde her seviyede okullar yurt çapında yaygınlaştırılmıştır. Ancak hepsi vatandaşlara eşit fırsatı verebilecek nitelikte değildir. Bina, öğretmen, öğretim elemanı ve araç-gereç yönünden farklı bir durumdadırlar. Bu sebeplerden her birinde aynı kalitede eğitim verilememektedir. Okullar eşit şartlarda eğitim verme imkânlarına kavuşturuldukça eğitimde fırsat eşitliği sağlanmış olacaktır.
Yüreği yurt ve insan sevgisiyle atan toplumu bir adım ileriye nasıl götürürüm kaygısını duyarak çalışan bu uğurda kendini sürekli gelişimin içinde tutan öğretmenlerimizi hatta bu yüce görev için vatanın her yanında öğretme duygusuyla ülküsü için görevi başında şehit olmuş öğretmenlerimizi de şükranla minnetle anıyorum.”ifadelerini kullandı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.