""

Emlak’ta yeni dönem başladı « Yeniufuk Gazetesi

19 Eylül 2024 - 19:33

Emlak’ta yeni dönem başladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak piyasasında sahte ilanlar ve fiyat manipülasyonlarını önlemek amacıyla hayata geçirilen yeni düzenlemeleri duyurdu.

Emlak’ta yeni dönem başladı
Son Güncelleme :

16 Eylül 2024 - 18:12

15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren “doğrulanmış ilan” sistemi, emlak sektöründe önemli değişiklikler getirecek.
Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül 2024 tarihinde devreye alındı ve yılbaşından itibaren emlak ticaretinde zorunlu hale gelecek. Bu sistemle birlikte, emlak ilanlarının doğruluğu ve güvenilirliği artırılacak. Türkiye genelindeki emlak ilanları, taşınmaz sahibinin, birinci ve ikinci derece hısımlarının veya eşi tarafından ya da taşınmaz sahibince yetkilendirilen emlak işletmeleri tarafından verilebilecek.
Bakan Bolat, sistemin vatandaşlara verdiği yetkinin yalnızca ilan verme işlemi ile sınırlı olduğunu vurguladı. “Vatandaşlarımız tarafından emlak işletmesine verilecek yetki sadece bu işletmece ilanın verilmesine ilişkindir. Yetki, emlak işletmesince taşınmaz hakkında tapu işlemi yapılmasını veya başka bir tasarrufta bulunulmasını kapsamayacak,” dedi.
EİDS üzerinden verilecek ilan yetkisi, emlak işletmelerinin yönetmelik gereği düzenlemesi gereken sözleşme ve diğer belgelerin yerine geçmeyecek. Emlak işletmeleri, yetkilendirme sözleşmesi, taşınmaz gösterme belgesi ve alım satıma aracılık sözleşmesi gibi belgeleri düzenleme zorunluluğuna devam edecek. Ayrıca, Bakanlık tarafından verilen taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri ilan girişi yapamayacak. Bu nedenle, yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin mağduriyet yaşamamaları için acilen yetki belgesi almaları gerektiği belirtildi.
Bakan Bolat, “Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilecektir ancak doğrulanmış ilanlarda EİDS’den doğrulandığına yönelik bir logo yer alacak,” açıklamasında bulundu. Yeni düzenlemenin 1 Ocak 2025 itibarıyla tam anlamıyla yürürlüğe gireceğini belirten Bolat, sistemin ilan platformlarında yer alan sahte ve aldatıcı ilanları engellemeyi, spekülatif fiyat artışlarını önlemeyi ve sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısının oluşmasını sağlamayı amaçladığını ifade etti.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.