""

Kırgız Türkleri, halı dokuyup ev ekonomilerine katkı sağlıyor « Yeniufuk Gazetesi

20 Eylül 2024 - 00:25

Kırgız Türkleri, halı dokuyup ev ekonomilerine katkı sağlıyor

Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşamlarını sürdüren Kırgız Türklerinin kadın ve kızları, ikamet ettikleri TOKİ konutları içerisinde belediye desteği ile oluşturulan çarşıda birbirinden güzel desenli halılar dokuyup, aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Kırgız Türkleri, halı dokuyup ev ekonomilerine katkı sağlıyor
Son Güncelleme :

18 Eylül 2024 - 17:49

Kırgız Türkü kadınlar, desenleri, ilmiği, yün ve pamuk kalitesiyle dünya çapında ün yapan, Uzakdoğu ve Arap ülkelerinden meraklılarının ilgi gösterdiği el dokuması Isparta ve Hereke halılarını Yozgat’ta sipariş üzerine dokuyup, alıcısına teslim ediyor.
Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşamlarını sürdüren Kırgız Türklerinin kadın ve kızları, ikamet ettikleri TOKİ konutları içerisinde belediye desteği ile oluşturulan çarşıda birbirinden güzel desenli halılar dokuyup, aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kırgız Türkü kadınlar, desenleri, ilmiği, yün ve pamuk kalitesiyle dünya çapında ün yapan, Uzakdoğu ve Arap ülkelerinden meraklılarının ilgi gösterdiği el dokuması Isparta ve Hereke halılarını Yozgat’ta sipariş üzerine dokuyup, alıcısına teslim ediyor.
Zorlu doğa koşulları ve hastalıklar nedeniyle 1980´li yıllarda Afganistan´ın Pamir Yaylası´ndan göç ederek 1982´de Türkiye´ye getirilen Kırgız Türkleri, önce Van’ın Erciş ilçesinin Ulupamir Mahallesi’ne oradan da 32 aile Yozgat’ın Yenifakılı ilçesine getirildi. Kendilerine özgü yaşamları ile dikkat çeken Kırgız Türkü kadınlar, Yozgat’ta Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan halı dokuma kursunu devam ediyor. Hem geleneksel halı dokumacılığını gelecek kuşaklara aktaran hem de ürettikleri halıları satarak aile bütçelerine katkı da bulunan Kırgız kadın ve genç kızları, usta öğretici gözetiminde Türk kültürünün çeşitliliğini yansıtan motifleri rengarenk iplerle halılara hayat veriyor. Her metrekaresinde binlerce düğümün bulunduğu el emeği göz nuru halıları ilmek ilmek işleyen Kırgız kadınları, özellikle ismiyle bir dönem dünya çapında nam yapan Isparta ve Hereke halılarını tezgahta dokuyarak geleneksel ve kültürel değerleri yaşatmaya çalışıyor.
“Bir halı üç ayda, iki ayda, el becerisine göre tamamlanabiliyor”
Daha önce Van’da da Kırgız Türkü kadınlarına yönelik kurs veren Usta Öğretici Hatice Bildirici, son üç yıldır da Yozgat’ta eğitimlerini sürdürüyor. Bir halının 2-3 ayda ancak tamamlanabildiğini kaydeden Bildirici, şöyle konuştu:
“Toplamda burada üç seneye yakın çalışıyorum, 15 sene de Ulupamir’de çalıştım, usta öğretici olarak. Buraya taşındılar, ondan sonra geldik burada kurs açtık. Üç yıldır da hemen hemen burada çalıştırıyoruz öğrencilerimizi. 12 öğrencimiz var, Halk Eğitim bünyesine yönelik çalıştırıyoruz öğrencilerimizi. İşverenimiz Malatyalı, o sipariş veriyor, biz yapıp, dokuyup ne zaman bittiyse ücretlerini öyle alıyorlar, halı bittikten sonra. Bir halı üç ayda, iki ayda, el becerisine göre tamamlanabiliyor. Halıları Hereke’ye yakın Isparta aralığı halı iplerine yönelik dokunuyor. İpler organik, işveren boyatıyor. Her şey işverene bağlı, tezgah, ip, çözgü, desen, malzemeler işverene ait.”/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.