""

Dr Karagülmez: Alzheimer ciddi bir hastalıktır « Yeniufuk Gazetesi

22 Eylül 2024 - 22:13

Dr Karagülmez: Alzheimer ciddi bir hastalıktır

Yozgat Şehir Hastanesi Nöroloji Hekimi Uz. Dr. Ahmet Mağrur Karagülmez, her yıl Eylül ayında dikkat çekilen “Alzheimer Farkındalık Ayı” dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Dr Karagülmez: Alzheimer ciddi bir hastalıktır
Son Güncelleme :

22 Eylül 2024 - 17:56

Dr. Karagülmez, Alzheimer hastalığının hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinde azalmaya neden olan, ilerleyen aşamalarda ise kişiyi günlük işlerini yapamayacak hale getiren ciddi bir nörodejeneratif hastalık olduğunu vurguladı.
Karagülmez, yaptığı açıklamada Alzheimer’ın, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesi nedeniyle ortaya çıktığını ve özellikle hafızayı kontrol eden nöronları etkileyen protein plaklarının birikmesiyle hastalığın ilerlediğini belirtti. Hastalığın ileri evrelerinde, bireylerin zaman ve mekân algısını yitirdiğini, hatta konuşma yetilerini kaybedebildiklerini ifade etti.
Türkiye’de 65 yaş üzeri nüfusun yüzde 5’inin Alzheimer hastalığından etkilendiğini belirten Karagülmez, bu oranın her yıl hızla arttığını ve Türkiye genelinde yaklaşık 600.000 Alzheimer hastasının bu zorlu süreçle mücadele ettiğini söyledi. 85 yaş üzeri bireylerde bu oran yüzde 30 ila 50’ye kadar yükselirken, demans hastalıkları ve özellikle Alzheimer, toplum sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Alzheimer’dan korunmak için yaşam tarzı değişikliklerinin önemine dikkat çeken Dr. Karagülmez, günde 30 dakikalık yürüyüş yapmanın, sigaradan uzak durmanın, fazla kilodan kaçınmanın ve düzenli egzersiz yapmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, Akdeniz diyetinin Alzheimer’ı önlemede en çok önerilen beslenme şekli olduğunu da vurguladı.
/Cemil MERMERTAŞ

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.