Yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte, evlerde kış hazırlıkları sürüyor. Salça hazırlıklarının tamamlanmasının ardından, vatandaşlar şimdi de kışlık turşu hazırlıklarına yöneldi. Çarşı, pazar ve marketlerde turşu için gerekli sebzeler tezgahlarda yerlerini aldı.
Pazarcı esnafı, turşu için gerekli malzemelerin fiyatlarının cep yakıcı hale geldiğini belirtiyor. Acur ve keleğin üç kilosu 100 TL, turşuluk domatesin fiyatı 25 TL, kornişon salatalıkların fiyatları ise 40-70 TL arasında değişiyor. Pazarcılar, taze ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Bir pazarcı, “4 kişilik bir aile için kurulacak turşunun maliyeti 500 TL’yi buluyor” dedi.
TAZE VE TEMİZ ÜRÜN SEÇİMİ ÖNEMLİ
Turşu kurma sürecinde malzemelerin tazeliğinin kritik olduğuna işaret eden pazarcı esnafı, “Turşu kurarken vatandaşlarımız ürünlerin taze ve temiz olmasına dikkat etmelidir. Bazen 3-4 günlük ürünler satılıyor, müşteri bunu fark etmeyebilir. Ancak günlük taze ürün almak, daha sağlıklı ve lezzetli bir turşu için şart” şeklinde konuştu.
Başka bir esnafta turşu malzemelerinin taze olması gerektiğine dikkat çekerek, “Tazeliğini anlayabilmek için ürünlerin kararmasına bakabilirler. Pazara gelen ürünlerimiz günlük ve taze. Gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirler” şeklinde konuştu.
/Nazife EKİCİ
4 kişilik ailenin turşu maliyeti 500 TL’yi buluyor
Yozgat’ta, kış hazırlıkları hız kazanırken, pazarda sebze fiyatlarının artışı turşu kurma maliyetlerini etkiliyor. Biber, salatalık, acur ve lahana gibi sebzelerde geçen yıla oranla yaşanan fiyat artışları, 4 kişilik bir ailenin turşu masrafının 500 TL’ye ulaşmasına neden oldu.