""

YOBÜ, TEKNOFEST 2024’te büyük başarılar elde etti « Yeniufuk Gazetesi

5 Ekim 2024 - 12:16

YOBÜ, TEKNOFEST 2024’te büyük başarılar elde etti

Türkiye’nin en prestijli ve dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2024, Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) için büyük bir zaferle sonuçlandı.

YOBÜ, TEKNOFEST 2024’te büyük başarılar elde etti
Son Güncelleme :

04 Ekim 2024 - 16:12

Üniversite bünyesindeki çeşitli takımlar, birçok kategoride önemli dereceler elde ederek, bilim ve teknoloji alanında iddialı bir duruş sergiledi. Özellikle “IEEE Route 66” takımı, Tarımsal İnsansız Kara Aracı kategorisinde Türkiye birinciliği kazandı ve YOBÜ’nün adını zirveye taşıdı.
“IEEE ROUTE 66” TAKIMINDAN TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİ
YOBÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Uğur Yakut, Bahadır Ertürk, Ali Gümüş ve Abdüssamet Öztürk tarafından geliştirilen IEEE Route 66 takımı, tarım alanında otonom sistemlerle verimliliği artırmayı hedefleyen yenilikçi projeleriyle TEKNOFEST 2024’te Türkiye birinciliğini kazandı. Proje, GPS konumlandırma sistemi ve yapay zeka algoritmaları kullanarak tarımsal sorunları çözmeyi amaçladı. Yabani otların tespitini otonom olarak gerçekleştiren bu proje, tarımda yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor. Takımın danışmanlığını üstlenen Arş. Gör. Fatma Nur Ortataş, öğrencilerle birlikte bu başarıyı kutladı. YOBÜ Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, öğrencileri ve danışmanlarını tebrik ederek bu büyük başarıdan gurur duyduğunu belirtti.
“AYADOR2024” TAKIMI TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU
YOBÜ’nün bir diğer başarısı, “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” kategorisinde geldi. Fen Bilimleri öğretmeni Samet Cengiz ve Mehmet Akınol tarafından yürütülen “Engelleri Aşan Yapay Zeka” projesi, engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan yenilikçi tekerlekli sandalye tasarımıyla Türkiye ikincisi oldu. Bu projede, baş hareketleri ile kontrol edilen sandalye, acil durumlarda kullanıcının nabız bilgilerini ebeveyne iletebilecek şekilde tasarlandı. Proje, engelli bireylerin günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukları büyük ölçüde hafifletmeyi hedefliyor.
DİĞER KATEGORİLERDE DE ÖNEMLİ DERECELER
YOBÜ, TEKNOFEST 2024’te sadece birincilik ve ikinciliklerle değil, farklı kategorilerde de önemli başarılar elde etti:
“Gözcü” takımı, “Akıllı Ulaşım” kategorisinde Türkiye beşincisi olarak akıllı ulaşım sistemlerine katkı sağlayacak projeleriyle dikkat çekti.
“LEMATEK” takımı, “Engelsiz Yaşam Teknolojileri” kategorisinde Türkiye yedinciliği elde ederken, ayrıca “En İyi Sunum” ödülünü kazandı.
“BeeM” takımı, “Robotaksi Binek Otonom Araç” kategorisinde Türkiye dokuzuncusu oldu ve özgün tasarımlarıyla birçok üniversiteyi geride bıraktı.
“FAMİLİAR” takımı, “Tarım Teknolojileri” kategorisinde Türkiye yedincisi olarak tarımsal alanda yenilikçi çözümler sunan projeleriyle öne çıktı.
REKTÖR PROF. DR. EVREN YAŞAR’DAN TEBRİK
Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar, YOBÜ’nün TEKNOFEST 2024’te elde ettiği başarıların üniversitenin bilim ve teknoloji alanındaki güçlü duruşunu bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Öğrencileri ve danışman akademisyenleri tebrik eden Yaşar, “Savunma sanayi, havacılık ve uzay alanlarındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu başarılar, ne bir tesadüf ne de bir ilk. Bundan sonra da başarı hikâyelerine yenilerini eklemeyi umut ediyorum,” dedi.
/Haber Merkezi

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.