İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, yaptığı açıklamada, yemeklik baklagillerin üretiminin artırılmasının ülke için büyük önem taşıdığını vurguladı. Özkaya, “İnsan gıdasının en temel besin kaynaklarından olan baklagillerin üretiminin artırılması ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. İlimiz, yemeklik baklagiller üretiminde önemli bir yere sahiptir ve yeşil mercimek üretiminde ülkemizde 1. sıradadır. Bu üretim miktarını daha da artırmak için çalışmalar yapıyoruz,” dedi.
Yozgat’ta mercimek ekiminin geleneksel olarak ilkbaharda yapıldığını belirten Özkaya, bu kez kışlık çeşitlerin çiftçilere tanıtılmasının amaçlandığını söyledi. Özkaya, “İlimizde mercimek ekimi yazlık olarak ilkbaharda yapılmaktadır. Ancak, bu kez çiftçilerimize kışlık olarak ekilen çeşitleri de tanıtmak istiyoruz. Bakanlığımıza bağlı Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ve tescil edilen Yusufhan çeşidi, bu çalışmada kullanılan kışlık yeşil mercimek çeşididir,” ifadelerini kullandı.
Demonstrasyon ekimi ile ilgili gelişmelerin ve üretim sürecinin, çiftçilerle birlikte takip edilerek duyurulacağı bilgisini veren Özkaya, bu çalışmaların hem üretim miktarını artırmaya hem de çiftçilere yeni alternatifler sunmaya yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti.
/Haber Merkezi