Sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığını Alaca Avni Çelik MYO Müdürü Doç. Dr. Songül Özüm üstlenirken; Onur Kurulu’nda Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Alaca Kaymakamı Engin Tok ve Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan yer aldı. Açılış konuşmalarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Doç. Dr. Songül Özüm ve Belediye Başkanı Şerif Arslan yaptı.
GELECEĞİN ARAŞTIRMACILARINA İLHAM VERİLDİ
Sempozyuma davetli konuşmacı olarak katılan Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Araştırarak Gelişen Genç Olmak” başlıklı sunumunda, çocukların erken yaşta bilimle tanışmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmasında, “Her proje sonunda yeni bir fikir üretmeli, yönelim geliştirmeliyiz. Bunu yapan çocuklar geleceğin araştırmacılarıdır.” diyerek gençlere cesaret ve ilham verdi.
İKİ GÜNLÜK BİLİM ŞÖLENİ
İki gün süren etkinlikte, sekiz farklı oturumda öğrenciler bilimsel yöntemlerle hazırladıkları projelerini sözlü olarak sundular. Oturumlarda akademik rehberlik sağlayan isimler arasında Dr. Öğr. Üyesi Gönül Arslan Akveran, Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Aydemir, Öğr. Gör. Dr. Büşra Cebeci ve diğer akademisyenler yer aldı. Katılımcı öğrenciler Çorum, Sinop, Yozgat, Osmaniye, Kocaeli, Muğla ve Amasya gibi Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelerek bilimsel paylaşımlarda bulundu.
ALACA’NIN TARİHİ VE DOĞASIYLA TANIŞMA FIRSATI
Sempozyumun sosyal etkinlikleri kapsamında, Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi ile Alaca Belediyesi tarafından düzenlenen Veli Çayırı Hayvanat Bahçesi gezileri de büyük ilgi gördü. Katılımcılar yöre kültürünü tanırken aynı zamanda kaynaşma fırsatı buldu. Akşam yemeğinde ise Alaca Belediye Başkanı Şerif Arslan, misafirlere ev sahipliği yaptı ve bölge hakkında bilgi verdi.
ÖZGÜN VE GELİŞTİRİLMEYE DEĞER BİR MODEL
Sempozyum sonrası değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, AÇAS’ın kıymetli ve sürdürülebilir bir bilimsel organizasyon olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen özverili okul yöneticileri, öğretmenler ve ebeveynlerle tanıştım. Her köyde, her okulda ilgi bekleyen, yönlendirilirse büyük işler başarabilecek çocuklar var. Eğitimde ihmalin bahanesi olamaz. Bu sempozyumun devamlılığı sağlanmalı.”
Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Songül Özüm ise katılımcılara, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, hem akademik hem sosyal olarak çocuklara unutulmaz bir deneyim sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. / Haber Merkezi
Çocuk Araştırmacılar Alaca’da buluştu
Hitit Üniversitesi Alaca Avni Çelik Meslek Yüksekokulu ile Alaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde ilk kez düzenlenen Alaca Çocuk Araştırmaları Sempozyumu (AÇAS), 24–25 Nisan 2025 tarihlerinde coşku ve bilim dolu bir atmosferde gerçekleştirildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında gerçekleştirilen sempozyum, Türkiye’nin farklı illerinden gelen öğrencilerin araştırma projeleriyle katıldığı, bilimsel ve sosyal yönü güçlü bir etkinlik olarak dikkat çekti.



