Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yozgat’ta alternatif ürün denemeleri

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsalda üretim çeşitliliğini artırmak, çiftçilerin verimliliğini yükseltmek ve yeni tarımsal yöntemleri yaygınlaştırmak amacıyla yürüttüğü demonstrasyon ve deneme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kırsalda üretim çeşitliliğini artırmak,

Topaç ve Poyrazlı köylerinde gerçekleştirilen tarla uygulamalarıyla birlikte, bölgedeki çiftçilere hem yeni ürünler tanıtılıyor hem de modern üretim teknikleri aktarılıyor.
TOPAÇ KÖYÜ’NDE YERLİ MERCİMEK DENEMESİ
Merkeze bağlı Topaç Köyü’nde gerçekleştirilen çalışmalarda, yerli mercimek çeşitleriyle demonstrasyon ekimleri yapıldı. Köy Muhtarı İsmail Can ile çiftçiler İrfan Babayiğit ve Burak Doğan’a ait arazilerde yapılan uygulamalarda, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen kışlık yeşil mercimek “YUSUFHAN”, yazlık yeşil mercimek “BOZOK” ve “GÜMRÂH” ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen “SULTAN” çeşitleri toprakla buluşturuldu.
Kışlık yeşil mercimek çeşidi YUSUFHAN’da sararma belirtilerinin başlamasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde hasat çalışmalarının yapılması planlanıyor. Yetkililer, yapılan bu uygulamalarla hem bölgeye uygun çeşitlerin performansını görmek hem de çiftçilere alternatif gelir kaynakları oluşturmak istediklerini belirtti.
POYRAZLI’DA SALEPLE TANIŞMA
Tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilginin artmasıyla birlikte, Yozgat’ta salep üretimi konusunda da ilk adımlar atılıyor. Boğazlıyan ilçesine bağlı Poyrazlı Köyü’nde genç çiftçi Emre Sarıaslan ile birlikte salep deneme dikimi gerçekleştirildi. Çiftçi gezisi kapsamında temin edilen salep yumrularının dikimi, İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü teknik personelinin gözetiminde yapıldı. Dikim sonrası gelişim süreci ise yine teknik personel tarafından titizlikle takip edilecek.
Salep üretiminin, alternatif ve katma değeri yüksek bir ürün olarak bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.
MİKORİZA MANTARI İLE VERİM VE DİRENÇ ARTIYOR
Yozgat’ta son yıllarda yaygınlaşan ve çiftçilerden yoğun ilgi gören mikoriza mantarı uygulamaları da bu yıl hız kesmeden devam ediyor. Buğday, şeker pancarı, patates, soğan, ayçiçeği ve domates gibi ürünlerde yapılan uygulamalarda yüzde 10 ila yüzde 30 arasında verim ve kalite artışı sağlandığı belirtildi.
Mikoriza mantarının kullanıldığı alanlarda bitkilerin hastalıklara ve soğuk hava koşullarına karşı daha dayanıklı hale geldiği tespit edildi. Bu yıl gelen çiftçi talepleri doğrultusunda mikoriza mantarı temin edilerek özellikle bazı köylerde şeker pancarı ve domates üretiminde kullanıma başlandı. / Nazife EKİCİ

Reklamı Geç