“Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” ile “Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik” değişiklikleri Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Şantiye Şefleri Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, şantiye şeflerinin tuttuğu günlük defter artık elektronik ortamda tutulabilecek. Bakanlığa bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan mobil uygulama sayesinde şefler; günlük hava durumu, işin hangi bölümlerinde çalışıldığı, işin ilerleyişi, ortaya çıkan engeller, çalışan işçi sayısı, kullanılan araç ve iş makineleri gibi bilgileri fotoğraflarla birlikte kaydedebilecek.
Elektronik şantiye defteri, şantiye şeflerinin işlerini an be an takip etmesini kolaylaştırırken, ilgili idarelerin denetim işlerini de kolaylaştıracak. Yeni uygulamanın 2026’dan itibaren zorunlu olması planlanıyor. İdareler ayrıca şantiye şeflerinin çalışmalarının tam zamanlı hizmet prensibine uygunluğunu periyodik olarak denetleyecek.
YAPI MÜTEAHHİTLERİ VE KOOPERATİFLER İÇİN YENİ DÜZENLEMELER
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik’te de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre:
Yapı müteahhitleri, yeterlik belgelerini şirket bölünme veya şirkete ortak olma durumlarında da kullanabilecek.
Yapı kooperatiflerinin geçici yetki belgesi ile üstlenebileceği işler yeniden tanımlandı; kooperatifler artık ortalama 10 bin metrekareye kadar olan inşaatları yeterlik sistemine tabi olmadan geçici belge ile gerçekleştirebilecek.
Müteahhitler ve altyükleniciler, daha önce yaptıkları işlerden elde ettikleri yapı ruhsatı ve kullanma izin belgelerine dayalı iş deneyimlerini yıl sonuna kadar doğrudan kullanabilecek.
SEKTÖRDE 225 BİN ŞANTİYE ŞEFİ ETKİLENECEK
Sisteme kayıtlı 225 bin 303 şantiye şefini ilgilendiren yönetmelik değişikliği ile inşaat sektöründe şantiye şefleri ve yapı müteahhitlerinin niteliklerinin artırılması, iş süreçlerinin kolaylaştırılması ve sektörde ortaya çıkan güncel ihtiyaçların karşılanması hedefleniyor.
/ Haber Merkezi
Şantiye defteri mobil uygulama ile dijitalleşecek
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, inşaat sektöründe şantiye şefleri ve yapı müteahhitlerini ilgilendiren iki önemli yönetmelikte değişiklik yaptı.

