Bakan Yumaklı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, gastronominin yalnızca ekonomik bir faaliyet olmadığını vurgulayarak, “Gastronomi; bir ülkenin kültürünü, kimliğini ve medeniyetini anlatan en güçlü alanlardan biridir” dedi.
MARKALAŞMA, GIDA GÜVENLİĞİ VE İSRAFLA MÜCADELE ÖNCELİK
Tecrübe ve bilgi birikiminin sektör içinde paylaşılmasının önemine dikkat çeken Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çalışmalarda markalaşma, gıda güvenilirliği ve gıda israfıyla mücadele başlıklarını öncelikli alanlar olarak gördüklerini ifade etti.
Coğrafi işaretli ürünlerin markalaşmada kritik rol oynadığını belirten Yumaklı, Türkiye’de 1.798 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 44 ürünün Avrupa Birliği’nden tescillendiğini, 41 ürünün ise AB tescil sürecinin devam ettiğini söyledi. Yumaklı, coğrafi işaret almanın tek başına yeterli olmadığını, bu ürünlerin ekonomik değere dönüşmesi gerektiğini vurguladı.
GIDA GÜVENLİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ
Gıda güvenliğinin taviz verilemeyecek bir alan olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, Türkiye genelinde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin denetim yapıldığını belirtti.
“1 Ocak’tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetim gerçekleştirdik” diyen Yumaklı, “Bugünden 31 Aralık’a kadar özellikle vatandaşlarımızın yoğun şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten ve satan tüm işletmeleri 81 ilde denetleyecek bir programı başlattık” ifadelerini kullandı.
PESTİSİT DENETİMLERİ TARLADAN SOFRAYA KADAR
İnsan sağlığının telafisi olmadığını vurgulayan Yumaklı, özellikle pestisit (zirai ilaç) kullanımının titizlikle denetlendiğini belirterek, denetimlerin yalnızca üretim sonrası değil; tarlada, serada, paketleme tesislerinde, hallerde ve perakende satış noktalarında da yapıldığını söyledi.
GIDA İSRAFINA KARŞI UZUN SOLUKLU ÇALIŞMA GELİYOR
Gıda israfının yalnızca çevresel bir sorun değil, aynı zamanda ülke kaynaklarının kaybı anlamına geldiğini belirten Yumaklı, dünyada üretilen her üç gıdadan birinin sofraya ulaşmadan israf edildiğini, her yıl yaklaşık 1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini ifade etti.
Bu konuda sektörle birlikte yeni bir sürecin başlatılacağını açıklayan Yumaklı, “Bakanlık olarak TÜRES başta olmak üzere sektörle uzun soluklu bir çalışma için hazırlıklarımız sürüyor. Sektörümüzden güçlü bir destek bekliyoruz” dedi.
SEKTÖRE OTOKONTROL ÇAĞRISI
Ahilik kültürünün sektör için önemli bir rehber olduğuna değinen Yumaklı, sektörün kendi içinde bir otokontrol mekanizması oluşturmasının önemine dikkat çekerek, “Çürük yumurtaları ayıklayacak bir sistemi kurmada bakanlık olarak yanınızdayız” çağrısında bulundu.
/ Haber Merkezi
Bakan Yumaklı:81 ilde tüm gıda işletmeleri denetlenecek
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025 yılı başından bu yana 1 milyon 291 bin gıda denetimi gerçekleştirildiğini belirterek, yıl sonuna kadar vatandaşların yoğun şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten ile satan tüm işletmelerin 81 ilde kapsamlı denetime tabi tutulacağını açıkladı.
