Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yağışlarla birlikte doğada yetişen mantarlarda çoğaldı

Yozgat’ta yaklaşık iki haftadır etkisini sürdüren sağanak yağışlar doğada kendiliğinden yetişen mantarları da çoğalttı.

Yozgat’ta yaklaşık iki haftadır etkisini sürdüren sağanak yağışlar doğada kendiliğinden

Yozgat’ta yaklaşık iki haftadır etkisini sürdüren sağanak yağışlar doğada kendiliğinden yetişen mantarları da çoğalttı.
Kırsalda, evlek, kuzu, yer yaran ve kanlıca başta olmak üzere doğada kendiliğinden yetişen bir çok mantar türü yağan yağmurlarla topraktan çıkmaya devam ediyor.
Genellikle ormanlık ve meralık alanlarda yetişen mantarlar, son günlerde yağan yağmurların ardından günyüzüne çıkıverdi.
Yozgat’ın, Akdağmadeni ormanları başta olmak üzere ormanlık ve meralık alanlarda, doğada kendiliğinden yetişen mantarlar sevenleri tarafından yoğun ilgi görüyor. Mantar mevsiminde ilk önce günyüzüne çıkan evlek mantarları sarı ve siyah evlek olarak damaklara tat salarken, ardından kuzu mantarları da göze çarpıyor.
Yozgatlı araştırmacı yazar Hakkı Yurtlu, Yozgat merkez ilçe sınırları içerisindeki alanlarda mantar toplarken, kuzu mantarına rastladığını belirterek, “Yozgat’ta bir çok türde mantar yetişmektedir. Morfolojik açıdan incelediğimizde her mantarın kendisine has şekli ve anatomisi vardır. Bunların başında sarı evlek, kara evlek, yer yaran gelir. Ama, çoğunlukla Akdağmadeni yöresinde yetişen kuzu mantarı bir başka adıyla ‘Kuzu Göbeleği” de bir başka lezzet barındırmaktadır. Yozgat’ın bazı bölgelerinde yetişen bu kuzu mantarı, evlek ve yer yaran mantarından farklı bir damak tadı içermektedir.” diye konuştu.
Yer yaran ve evlek mantarının ateşte közleme usulüyle de yenilebildiğini söyleyen Yurtlu, kuzu mantarı sadece “Tavada, yağ ile kızartılarak veya yine aynı usulle kavurma yapılmak şekliyle yenilebileceğini hatırlattı. Diğer mantar türlerinin dış kısmının sert olduğunu da ifade eden Yurtlu, kuzu mantarının, adından da anlaşılacağı üzere yumuşak ve pamuksu bir şekle ve anatomiye sahip olduğunu vurguladı.
Araştırmacı yazar Yurtlu, doğada bir çok mantar türünün yetiştiğini ancak her yörenin kendine has ve bilinen damak tadı olduğunu vurgulayarak, mantar severlerin bildiği ve tanıdığı mantarları toplaması konusunda uyardı.

Reklamı Geç