2016 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde gündem yoğunluğu eksilmek yerine artmaya devam ediyor.
2016 yılı hafızalarda derin izler bırak bir yıl olarak hatırlanacağı muhakkaktır. Bir süreden beri üzerinde çalışılan Yeni Anayasa görüşmelerinde evvelsi gün komisyondaki tartışmalar adeta zirve yaptı. Görsel yayın organlarından izlediğim kadarıyla Milletvekillerinin karşılıklı atışmaları ve tartışmalar asıl konudan uzak kalındığını gösteren en önemli husus oldu.
Fakat evvelsi gün gece maddelerin oylanması işlemine de geçildi. Komisyondaki vekiller, Anayasa teklifinin 1. ve 2. maddesini oy çokluğuyla kabul etti.
Yeni Anayasa da Mecliste Milletvekili sayısı 50 kişi daha artmış olacak. Yani 550 olan vekil sayısı ilk seçimlerden sonra 600 olarak seçilecek. Ayrıca birçok alanda da yeni düzenlemelere gidilecek.
Komisyonda neler olup bittiğini bir kez de buradan aktaracağım. Şöyle ki;
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyon, tasarının maddelerini görüşmeye devam ediyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, teklifin kişisel bir talep sonucu ortaya çıktığını ileri sürerek, “Şimdi Tayyip Erdoğan başbakan olsaydı, cumhurbaşkanlığında başka biri olsaydı bu değişikliği savunacak mıydınız” diye sordu.
Anayasa değişiklik teklifinin komisyona gelinceye kadar geçirdiği süreci de eleştiren Gürer, iki milletvekilinin hazırladığı bir anayasa değişikliğine dünyanın hiçbir yerinde rastlanmadığını söyledi.
Ömer Fethi Gürer, “Dünyada savaşla ifade edilen bir konjonktürde anayasasını değiştiren hiçbir ülke yoktur. OHAL sürecinde anayasasını değiştiren hiçbir ülke yoktur. Terörün bunca kol gezdiği bir ortamda anayasasını değiştiren hiçbir ülke yoktur. Bu atmosferde anayasa değişikliği olmaz. Siyasal tarihimiz bize böyle bir değişiklik yapılmasını söylemiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da AK Parti iktidarının ortaya koyduğu taslağın “kişiye özel bir tek adam rejimi” düzenlemesi olduğunu ileri sürerek, hakimlerin ve savcıların da bu teklif ile denetim altına alınmaya çalışıldığını iddia etti.
“14 yıl içinde ne istediniz de yapamadınız. Size ne engel oldu” diye soran Yarkadaş, “Bu yeni Anayasa taslağı referanduma giderse halkımızın reddedeceğini biliyorum.” ifadesini kullandı. Barış Yarkadaş sözlerini, “Biz Cumhuriyeti sandıkta kazanmadık, sandıkta kazanmadığımız için de sandıkta yok ettirmeyiz.” diyerek tamamladı.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Yarkadaş’ın konuşmasında MHP’ye yönelik ifadeleri nedeniyle sataşma gerekçesiyle söz alarak, “CHP artık karar versin, AK Parti’nin tabanına mı talip, MHP’nin tabanına mı talip” dedi.
Parsak’ın sözlerini AK Partili milletvekilleri alkışladı. Daha sonra AK Partili komisyon üyeleri Şanlıurfa Milletvekili Kemalettin Yılmaztekin, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer ve Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu tarafından teklifin birinci maddesine ilişkin görüşmelerle ilgili yeterlilik önergesi verildi.
Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, çalışmaların başından bu yana bugün hariç 3 dakika ve üzerinde konuşan milletvekili sayısının 80 olduğunu belirterek, yeterlilik önergesini oya sundu.
Önergenin görüşülmeden oylanmasına CHP ve HDP milletvekilleri tepki gösterdi. Milletvekillerinin tepkileri sırasında önerge kabul edildi. Daha sona teklifin birinci ve ikinci maddesi oylanarak kabul edildi.
- Çorum’da düzenlenen eğitim fuarına da katılarak, önemli bir tanıtım çalışması yapan Eğitim Ekibi!
- Yozgat’ta görev yaptığı süre içinde önemli hizmetlerde bulunan, evvelsi gün annesinin vefaat haberini sosyal medyada paylaşan Yozgat eski Valisi!
- Son kararname de Yozgat’a atanarak göreve başlayan, yazar ve şairlik yönü ile dikkat çeken Bürokrat!