Yozgat’ta zaman zaman yapılan ufak/tefek yapılan muhabbetleri bir tarafa esnafı koyarsak, gerçek olan şudur (!) esnafımızın hiçbir vakit dostu olmadı… Mesela; Köylünün, çiftçinin, işçinin, memurun, emeklinin, dul ve yetim, fakir, fukaranın olumsuz şartlar karşısında öyle ya da böyle bir sahibi mutlak surette oldu.
Kimi zaman desteler verildi… Kimi zaman doğal afetler sebebiyle borçlar ötelendi, bir şekilde yukarı da bahsettiğim kesimlere sahip çıkıldı.
Lakin küçük ve orta ölçekte esnafın hiçbir zaman sahibi olmadı.
Bu sebeple senet ya da çekini ödeyemediği için icralık oldu.
Başına olmadık işler geldi, pahalı aldı, ucuz sattı, zarar etti, karşı karşıya kaldığı zor şartlar yüzünden işini terk etmek durumunda kaldı.
Hasta oldu, hastaneye düştü, sıkıntı, stres yaşadı, kalbi dayanamadı vefat etti, ailesi sahipsiz kaldı.
Başka kentleri az/çok biliriz esnafın bir dostu var. Fakat Yozgat esnafının bugün dahi bir sahibi, destek olanı olmadı.
Son zamanlarda bir takım düzenlemeler ışığında desteklenmek isteyen esnafın büyük çoğunluğu bu desteklerden faydalanamadı.
Olur/olmaz sebeplerle karşı karşıya kalan çok sayıda esnafın umutları başlamadan bittiği zamanları yaşıyoruz.
Yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız şu günler de; geride kalan bir yıl esnaf için pekte iyi geçtiği söylemez.
* * * *
“İŞADAMLARI YOZGAT’A DÖNÜYOR”
Geçen yıl Yozgat Valiliği bu sloganla Yozgat’ı geliştirmek ve kalkındırmak için bir çalışma başlatmıştı, o zaman şöyle bir ifade kullandım, “Ne kadar başarılı olunacak bekleyip hep birlikte göreceğiz.” Aradan geçen zaman içinde gözle görülür bir gelişme olup olmadığını, etrafımıza baktığımız da birlikte görmek mümkündür.
İşadamı denildiğinde kim ne anlıyor!..
Bir insana işadamı demek için yaptığı işe ve sağladığı istihdam kapasitesi ile birlikte ortaya koyduğu katma değere bakmak gerekmez mi?
Yozgat’ta işadamı statüsünde kaç vatandaşımız var! Bilemiyorum ama bir elin parmak sayısını geçmez bu insanlar.
Elbette yanında bir kişi çalıştıran da kendine göre bir işadamı olabilir ama gerçek manada işadamı tarifini yapacak olursak, bugün Organize Sanayi Bölgesinde yanında yüzden fazla insan çalıştıranın yeri ayrı tutulmalı ki, haksızlık edilmiş olmasın değil mi?
Konumuz yine Yozgat’ın gelişmesi ve kalkınması oldu. Bu konuda çok defa yazılar kaleme alındığını biliyoruz. Bu köşeden aynı konu üzerine yıl içinde kaç yazı kaleme aldığımı şahsen ben dahi unuttum.
Aradan bir yıldan daha fazla zaman geçti… Halen bekliyoruz, ne olacak, nasıl olacak! Yıllardır hayal ettiğimiz bu gelişme ve kalkınma nasıl olacak.
- Temiz ve daha yaşanabilir bir ilçe olmanın alt yapı çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini anlatan Başkan!
- İhtiyaç sahibi öğrencileri gözeterek, yardım desteklerini artırarak devam ettirdiklerini sosyal medyadan paylaşan Sivil Toplum Kuruluş Başkanı!
- Öğrencilerin her türlü sorun ve isteklerini yerine getirmek, bu konuda gerekli adımları noksansız olarak atmak istediklerini belirten Bürokrat!