Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TKDK’DAN 320 Milyonluk hibe paketi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) toplam 50 milyon Avro, yani yaklaşık 320 milyon liralık hibeyi üreticiye ulaştırmak için IPARD-II 8. Başvuru Çağrı İlanına çıktı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) toplam 50 milyon Avro, yani yaklaşık 320 milyon liralık hibeyi üreticiye ulaştırmak için IPARD-II 8. Başvuru Çağrı İlanına çıktı.
Yozgat’ta IPARD programını uygulayan TKDK Yozgat’ta hibelerini yatırımcılarla buluşturmaya devam ediyor. IPARD sayesinde şu ana kadar Yozgat’a 370 Milyon TL tutarında yatırım yapıldı. 1000 yeni istihdam oluşturuldu. Yüzlerce projeye destek verildi.
Çağrı İlanı hakkında açıklamalarda bulunan TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, “Kırsaldaki yatırımları arttırmak, üretime katkı sağlamak, istihdama destek olmak için yeni bir başvuru çağrı ilanına çıkmış bulunuyoruz. Bugüne kadar birçok alanda hibe destekleriyle Yozgat’ta kırsal nüfusun kalkınmasına destek olduk. Bu desteklerle yeni besi çiftlikleri, süt üretim çiftlikleri, süt toplama merkezleri, kesimhaneler, et işleme tesisleri, kanatlı üretim çiftlikleri, arı yetiştiricilikleri, mantar üretim tesisleri, yöresel ürün üretim tesisleri, zanaatkarlık tesisleri, kırsal turizm tesisleri, güneş enerjisi santralleri kuruldu ve çiftlik faaliyetleri geliştirildi. Yüzlerce proje desteklendi ve hayata geçti. Daha fazla sayıda projenin hayata geçmesini ve kalkınmaya katkı sağlamasını istiyoruz.
Yozgat coğrafi konumu ve yapısı nedeniyle tarım ve hayvancılığın merkezi halindedir. Bunun için tarım ve hayvancılık yatırımlarına destek olmaktayız ve kırsal kalkınmanın gerçek manada sağlanabilmesi için kırsal nüfusun yaşam standartlarını yükseltmeye çalışmaktayız. Kırsal kalkınma kavramı ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bir bütünlük oluşturmaktadır.
Kurumumuz 25.11.2019 tarihinde “103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbirinden yalnızca makine-ekipman, hizmet ve görünürlük alımları için çağrıya çıkmıştır. Bu tedbir altında makine ve ekipman alımı ile yenilenebilir enerji ekipmanını yani modernizasyonu destekleyeceğiz. Öncelikle, destek kapsamındaki sektörleri ve hibe oranlarını söyleyeyim. Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, süt toplama merkezleri, et parçalama ve işleme tesisleriyle kesimhaneler, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve depolanması. Sektörlerine göre değişmekle birlikte, yatırımların 1 milyon 250 bin avro ile 3 milyon avroya kadar olan kısmına, yani 8 milyon lirayla 20 milyon liralık kısmına kadar destek sağlayacağız.
Bu destek kalemlerinin içeriğine baktığımızda; Süt ürünlerinin, işlenmiş et ürünlerinin, meyve, sebze ve su ürünlerinin soğuk zincirde taşınacağı frigorifik araçları, süt işleme tesisleri için süt tankerleri, süt toplama merkezlerinde soğutma tankı ve süt toplama araçları, meyve ve sebze ürünlerinde şoklama ve ürün dondurma sistemlerinin de destek kapsamına alındığını görüyoruz.
8. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında “103 – Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar” tedbirinin toplam bütçesi 50.000.000 Avrodur. Destek oranlarına baktığımızda; Üretici örgütleri ve üretici örgütünün hâkim ortak (ortaklık payının %50’den fazla) olduğu tüzel kişiler için %50 hibe, gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler için ise %40 hibe oranı olduğunu görüyoruz.
Örnek verirsek üretici örgütleri için 100.000 TL tutarında bir yatırımın 50.000 TL’si kurumumuz hibe desteği ile karşılanmaktadır. Ayrıca projelerde yer alan uygun harcama kalemlerinde KDV, ÖTV, Gelir vergisi ve diğer vergilerden de muaf tutulmaktadır. Bir yatırımın alt limiti en az 30.000 Avro, üst sınırı ise en çok 3.000.000 Avro’ya kadar ulaşmaktadır. Sektörler bazında alt ve üst limitler; Süt (peynir altı suyu dâhil) ve Et sektörleri için en az 30.000 Avro ve en fazla 3.000.000 Avro, Süt toplama merkezleri için en az 30.000 Avro ve en fazla 1.000.000 Avro, Meyve ve sebze sektörü için en az 30.000 Avro ve en fazla 1.250.000 Avro, Su ürünleri sektörü için en az 30.000 Avro ve en fazla 1.500.000 Avro olarak yer almaktadır. Bu limitler dahilinde yatırımcı istediği büyüklükte ve bütçede bir yatırım gerçekleştirebilir.
Başvuru sahipleri isterse Kurumumuza gelerek isterse de telefon ile tarafımızdan bilgi alabilirler. Kurum olarak projelerinin her aşamasında gerekli desteği sağlamaya hazırız. Doğru bilgiyi Kurumumuzdan almaları başvuru sahiplerimiz için önem arz etmektedir.
Yozgat’ta yaşayan üreticilerimizin bu çağrıdan ve imkânlardan yararlanmasını istemekteyiz. Bu çağrımızın yüksek bir bütçesi bulunmaktadır. Çiftçilerimiz, eski olan makine ekipmanlarını, bu çağrı sayesinde yeni teknoloji makine ekipmanlar ile yenileyebileceklerdir.
Bu yatırımlara paralel olarak Yozgat’ın kalkınması için çalışmalarımız devam etmektedir. Yatırım yapan, yeni istihdam oluşturan, Yozgat’a ve ülkemize katma değer sağlayan her girişimcimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz.” dedi.

Reklamı Geç