Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kalkınmanın yolu tarım ve hayvancılık

“Yozgat, her ne kadar

“Yozgat, her ne kadar su fakiri bir il gibi, görünse de, buna karşın il genelindeki potansiyelin değerlendirilmesi için yapılacak projelerin hayata geçmesiyle kalkınmanın yolu tarım ve hayvancılıktır…”

Yozgat, konum itibariyle baktığımız da, bölge de Konya ilinden sonra en büyük toprak bütünlüğüne sahip bir il olduğu bilinmekle birlikte istatistikler de bu tespiti desteklemektedir…

Bu potansiyele karşın her ne kadar su fakiri bir il olarak bu dezavantajlı durum karşısında yapılacak projelerin hayata geçirilmesiyle en başta nüfus göçü durmakla birlikte kalkınmanın yolu da tarım ve hayvancılık sektörünün geliştirilmesi ile açılacaktır…

* * * *

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde yeni bir düzenleme yaparak, Bölge Müdürlükleri kurmanın çalışmalarını hızlı bir şekilde yürüttüğünü biliyoruz. Bu konuda MHP Yozgat Milletvekili Sayın Ethem Sedef, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için Meclis’e soru önergesi dahi verdiği kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Milletvekili Sedef, Yozgat adına haklı olarak bir talepte bulundu. Bundan doğal bir şey olabilir mi? Dolayısı ile Bölge Müdürlüklerinden birisinin de Yozgat’a verilmesi tarım ve hayvancılığından kalkınmasını hızlandıracaktır.

Ancak Bakanlık bazında devam eden bir başka düzenleme kapsamında Yozgat ve ilçelerdeki Toprak Mahsuller Ofis şubeleri kapanmayacak belki ama işlem de yapmayacak bir konuma getirilmektedir.

Çiftçi bu durumda mahsulü TMO’lara vermek yerine lisanlı depo firmalara verecek, bu durum çiftçi için ne getirecek, neler götürecek, zaman içinde hep birlikte göreceğiz.

 

* * * *

Ak Parti Milletvekili Yusuf Başer, konu ile ilgili açıklamasında, bu durumda bir kimsenin mağdur olmayacağını hatta çiftçi açısından her şey daha iyi olacak dedi. Bu açıklama çiftçileri ne kadar  ikna etti bu da zamanla ortada çıkacaktır.

Çünkü; çiftçi şimdiye kadar ürettiği ürününü devlet garantisinde Toprak Mahsuller Ofislerine satarak, sistem dahilinde parasını bir süre sonra yine devlet bankasından tahsil etmekte idi. Şimdi ise, nasıl bir durum ile karşı karşıya kaldığını bilmemektedir.

* * * *

Gelelim işin başka bir boyutuna; sözümün başında da belirttiğim gibi, Yozgat tarım ve hayvancılık bakımından aslında büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen bu imkanlar yeteri kadar kullanılamadı…

Bu sebeple kırsaldan başlayan göç dalgası Yozgat’ı bugün hiç beklemediği bir noktaya getirdi… Halbuki arazi yapılarına göre, tahıl ürünlerinin çeşitliliği artırılmış olsa, bunun yanında hayvancılık teknolojinin imkanları kullanılarak, sistemli bir şekilde yapılmış olsaydı, bugün hiçbir sorun olmayacaktı…

Köylerde çalışarak, üretim yapacak, istihdama katkı ve katma değer sunacak bir nüfus halen varlığını sürdürecek ve karşımızda iş gücü düşmüş yaşlı bir nüfus olmayacaktı…

* * * *

Sonuç olarak, Yozgat’ın gelişmesi, kalkınması ve daha fazla göç vermemesi için sanayi endeksli tarım ve hayvancılık potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Konya Ovası (KOP) projeleri, Kırsal Kalkınma Kurum projeleri ve Orta Anadolu Ajans kurumu bu konuda bir lokomotiftir.

Reklamı Geç