“Köyde Okuma Etkinliği” Yozgat’ta kabul gördü. Gönüllü olarak sürdürülen etkinlikler okullar için de bir fırsata dönüştü. Öğrencilerin ilgisi de oldukça yüksek. Talepler de devam ediyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Öğr. Gör. Ferhat Oflezer ile birlikte 12 Nisan 2021 Pazartesi günü on dördüncü etkinliği Sorgun’un Karalık’ta düzenledi. Karalık Ortaokulu Müdürü Şuayip Çiftçi’nin daveti üzerine gerçekleştirilen etkinlikte, “Karalık’tan da Aziz Sancar çıkabilir”, “Ben de yaparım” ve “Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri” başlıkları altında söyleşiler gerçekleştirildi.
Akademisyenler farklı sınıf düzeylerindeki öğrenci gruplarıyla buluşarak bilim ve teknoloji okuryazarlığı konularında temel düzeyde bilgiler paylaşarak, merak uyandırmaya ve farkındalık oluşturmaya çalıştılar. Kısa zaman içerisinde anasınıfından sekizinci sınıfa kadar bütün öğrencilerle bir araya gelerek onlarla sohbet eden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, öğrencilerle göz teması kurup, çocukları diyaloglara kattı. Çocuklara sorular sorarak, bilime dönük merak ve ilgilerini uyandırmaya çalıştı. Öğrencilerin kendilerini serbestçe ifade edebilmeleri ve heyecanlarını yenmeleri, canlı sohbetlere girmeleri onları mutlu etti.
Ziyaret esnasında öğrencilerin uçan araba yapmak, vücuttaki ağrılardan hastalığın ne olduğunu bilecek bir cihaz yapmak, tarla işlerini yapabilen robot traktör yapmak, hayalet uçakları da görebilen radar yapmak gibi hayallerini ifade ettiği görüldü. Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın etkileşimli sohbetlerinden dolayı çocukların çok sevindiği gözlendi.
Öğretmenlerin yaptığı değerlendirmelerde, etkinliğin faydalı olduğu ifade edilerek, çocuklara yeni bakış açıları kazandıran, onların ufkunu açan, bir amaç belirleyip peşinden koşmaları gerektiğini ve bunun için çaba harcamaları gerektiğini öğreten eğlenceli bir gün olduğu belirtildi. Bir öğretmenin öğrencilerin yapabildiklerine odaklanarak ve onların yeteneklerine göre eğitim alabilmesi yönünde çaba göstererek çocukların geleceğine ışık tutabilecek konumda olduğu vurgulandı.
Öğr. Gör. Ferhat Oflezer de öğrencilere teknoloji ile ilgili uygulamalardan örnekler gösterdi. Sensör teknolojileri hakkında temel bilgiler paylaştı. Öğrencilerin meraklı sorularına cevaplar verdi. Teknolojiye ve güncel konulara dönük merak uyandırdı. Çocukların heyecan duyduğu uygulamaları ilgiyle izledikleri gözlendi.
Ayrıca öğretmenler için yapılan seminerde ise proje fikri geliştirmeye dönük atölye çalışması yaptırıldı. Teknik bilgiler paylaşılarak, proje tabanlı çalışmaların önemine değinildi. Köylerde öğrenci, okul ve topluma yönelik projeler geliştirebilecekleri hatırlatılarak, öğretmenlerin görev yaptığı köy okullarının avantajlı yanlarından bahsedildi.
Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın başlattığı “Köyde Okuma Etkinlikleri” için umut ve özgüven sağlama bakımından etki bırakacak nitelikler taşıdığı ve geliştirilerek devam ettirilmesinin yararlı olacağı değerlendirilmektedir. Böylesi çalışmaların yol gösterici olduğu, öğrencilerin gönlüne de hitap ettiği, farkındalık oluşturduğu, rehberlik sağladığı, düşünmeye sevk ettiği, canlılık kattığı, dayanışma ve gönüllülük duygusunu uyandırdığı, değerleri yaşatmaya katkı verdiği de beyan edilmektedir.
Karalık Köyünde gerçekleştirilen programda eğitim öğretim faaliyetlerini destekleyici yönde; TÜBİTAK yayınlarından Meraklı Minik, Bilim Çocuk ve Bilim Teknik Dergileri, TRT Genel Müdürlüğü yayınlarından TRT Çocuk Dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Safahat ve ilgili yayınları, Ulusal Ajans’ın tanıtım materyalleri, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeler de teslim edildi. Katkılarından dolayı, Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllüleri, Almanya’nın Augsburg şehrinden Göl Market Sahipleri Hüseyin Gözlügöl ve ailesi, Şehit Şükrü Ceylan’ın ailesi, Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Eczacı Erman Üney ve Eczacı Mehmet Ali Çakır, Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Delibaş, Yerköy’den öğretmen Neşe Oflaz, BEYDER (Bozok Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Başkanı Aydoğan Bilir, Pazarören Mezunlarından ve ODTÜ Mezunlarından farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.
Okul Müdürü Şuayip Çiftçi, “Faydalı bir etkinlik olduğunu ifade ederek, davetlerine kabul edip fedakârlık gösteren Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve Öğr. Gör. Ferhat Oflezer’e, okulum ve şahsım adına çok çok teşekkür ederim” dedi.
(Cemil Mermertaş)