Dün, önceki gün olduğu gibi bugün de, yine Yozgat’ı konuşacağız ama söze önce genel bir değerlendirme yaparak başlayalım…
Türkiye İstatistik Kurumu, önceki yıllarda yaptığı araştırma sonuçlarına göre Yozgat göç veren İller arasında birinci olduğunu göstermekteydi.
Şimdi ise Yozgat göç veren İller sıralamasında birinci olmasa dahi ilk 5’te yer aldı. Tabi bunun birçok sebebi olduğu muhakkaktır.
Zira gelişme ve kalkınmaya yönelik adım atan İller göç sorununu tersine çevirdiği gibi başkaca sorunlarında üstesinden geliyor.
Mesela bundan birkaç yıl önce tarihin en büyük felaketini yaşan Van’da nüfus biranda bitme noktasına gelmiş, insanlar başka şehirlerde yaşamaya başlamışlardı.
Devletin imkanları Van’ı kısa sürede yeniden yaşanabilir bir şehir haline getirdi. Bugün Van Doğu’da parmakla gösterilen bir İl oldu.
Şimdi ise Van, gelişmenin ve kalkınmanın en hızlı yaşandığı İller arasında yer almaktadır. Göç olayı Van’da tersine dönüş yapmıştır. Deprem başta olmak üzere başka nedenlerden göç eden insanlar bugün yeniden memleketlerine dönüş yapmış, yapmaya da devam etmektedir. Ayrıca Doğu ve Güney Doğuda uzun yıllardan beri devam eden can ve mal güvenliği konusunda en önemli tehdit olarak görülen terör olaylarına karşın göç olayı bu illerde dururken, terörün belirtisi dahi yaşanmayan Yozgat’ta halen göçün devam ettiği görülmektedir.
Daha önceki yazılarımda da ifade ettiğim üzere TÜİK verilerini fırsat buldukça takip ederim. Yaptığı açıklamaları güvendiğim için dikkate alma sıralamasında önceliği mutlaka bu verilere veririm.
Dolayısıyla en son açıklamalara bakıldığında Yozgat göç durmuş gibi görünse de Türkiye genelinde net göç hızı bakımından 5’inci sırada gösterilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü Salih Uras, Türkiye’nin göç istatistikleri üzerine bir değerlendirmede bulunmuştu. Hatırladığım kadar bu değerlendirmelere göre, Türkiye’de 2,5 milyon civarında kişinin farklı illere göç ettiği tespit edildi.
Her yıl 10 binden fazla kişinin değişken sebepler nedeniyle başka illere göç etmek durumunda kaldığı Yozgat göç hızı bakımından Çankırı, Kars, Ağrı, Ardahan’ın ardından beşinci oldu. İlk etapta açıklanan İllere dikkat ettiyseniz aralarında Van yok. Bu önemli ayrıntıdan sonra
Dikkat çeken bir başka husus ilk sırada Çankırı’nın yer alıyor olmasıdır. Fakat Çankırı’nın göçte ilk sırada yer alıyor olması bu İl’in Yozgat’tan daha kötü bir durumda olduğunu göstermez.
Bugün Yozgat ile Çankırı ilini yan yana getirdiğimizde Çankırı önemli yatırımların yapılmaya devam ettiği bir şehirdir. Dolayısıyla tekrar konumuza dönecek olursak, Yozgat’ın içerisinde bulunduğu durumun kötülüğü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü Salih Uras’ın verdiği bilgiler doğrultusunda bir kez daha hatırlanmış oldu.
Zira Yozgat gelişme ve kalkınmaya bağlı işsizlik ve istihdam dahilinde yaşadığı sorunların üstesinden bir türlü gelemezken, bu sorunlara ilave olarak Ulaşım Sağlık, Eğitim gibi konularda da sorunların çözülmeyeceğini düşünen insanlar çareyi göç etmekte bulmaktadır.
Sonuç olarak bugün Yozgat’ın gelişmesi ve kalkınması için önce Kurumların karşı karşıya değil yan yana durmaları gerekiyor.
Yani seçilmişlerle atanmışların karşı karşıya gelmesinin en çok zararını şahıslardan önce şehir görmektedir.
Yozgat yıllarca bu sıkıntıların ortasında kaldı. Yıllarca atanmışlar seçilmişlerle aynı projede durmaktan kaçındı.
- Üç hafta sonra yapılacak referandumda parti olarak “evet” oylarına destek vermek kararı hakkında bilgi veren Genel Başkan yardımcısı!
- Referandum süreci ile ilgili vatandaşı etkileyen ve akılda kalacak konularda açıklamada bulunan Başkan!
- Bugün yapılacak olan parti içi seçimlerde bir kez daha tek aday olarak gösterilen sevilen genç Başkan!