Ağustos’ta başlayacak olan kamu görevlilerinin 2022-2023 yıllarını kapsayan 2 yıllık zam oranının belirleneceği 6’ncı dönem toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde bir açıklama yaparak memur ve emeklinin kayıplarının telafisi için çok acilen seyyanen zam yapılması gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, memur ve emeklilerle birlikte 16 milyona yakın kişiyi ilgilendiren 6. Dönem toplu sözleşme görüşmelerinden beklentilerinin karşılanması noktasında umutlu olmadıklarını, memur ve emeklinin yine enflasyon zamlarına feda edileceğinin açık olduğunu belirterek, yetkili sendikanın kibri bir yana bırakıp diğer sendikalardan teklif, talep ve önerilerini alarak geniş bir talep dosyasıyla görüşmelere katılmasının daha doğru olacağına dikkat çekti.
Memur ve Emekli Hem Yoksullaştı Hem de Aç!
Her geçen gün zorlaşan hayat şartlarının zamlarla birlikte daha da ağırlaştığına dikkat çeken Taşkın, 2018 yılından 2021 Temmuz ayına kadar 3,5 yılda elektrik ücretinin %122, 2019 Ocak ayından 2021 Nisan ayına kadar doğalgazın %46.34 oranında arttığına dikkat çekerek, doğalgaz fiyatlarının aylık arttığını, elektrik ve benzin fiyatlarındaki artışın birçok temel tüketim kaleminde de fiyat artışlarına neden olduğunu söyleyerek, memur ve emekliye %3-4 oranında zam yapılırken, memur ve emekliye yapılacak zammın enflasyon artışına göre düzenlenmesinin hakkaniyet duygularıyla bağdaşmadığını söyledi.
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, yoksulluk sınırının 11 bin 680 liraya, açlık sınırının ise 2.826 lira çıktığı günümüzde memur ve emeklinin yoksullaştığını ve aç kaldığını söyledi. Çarşı-Pazar fiyatlarının resmi enflasyon rakamlarıyla uyuşmadığını, elektrik ve doğalgaza gelen zamların memur ve emeklinin belini büktüğünü, mutfaklarda yangın olduğuna vurgu yaptı. 2021 yılı itibarıyla elektrik, doğal gaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamının asgari ücretin dörtte birini aştığına dikkat çeken Taşkın, memur ve emeklinin kredi kartlarıyla yaşadığını ancak bunların borçlarını da ödeyemediğini, kira, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemedikleri için icralık olduklarını, açlıkla, yoklukla perişan olan memur ve emeklinin sıkıntılarının yok sayılamayacağını, sorunlarının çözümü için adım atılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
2 Ağustos’ta başlayacak olan 6. Dönem toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Necip Taşkın şunları söyledi:
“Yetkili sendikanın, memur ve emeklinin hakkını koruyamadığı ortadadır. Yıllardır bunu gözlemliyoruz. Enflasyon rakamları ortada, çarşı-Pazar fiyatları ortada, yoksulluk ve açlık içinde yaşayan milyonlarca insanımız varken yine %3-4’lük oranlara mahkûm edileceğimiz de ortada. Kamu çalışanlarına ve emeklilere insanca yaşayacakları yaşam standartları oluşturulmalı ve geliştirilmelidir. Bu devletin asli görevlerindendir. Kamu çalışanlarını ve emeklilerimizi TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarına mahkûm etmesinler. Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesinde memur ve emeklinin kayıplarının telafisi için 1.000 lira seyyanen zam ve 1.500 lira bayram ikramiyesi verilmelidir.
Daha sonra da geçmiş yıllarda verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz: Tüm kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde 3.600 ek gösterge verilmeli, döner sermaye de adil ve hakkaniyetli bir dağıtım sistemine geçilmeli, ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalı, vergi oranı %15’de sabitlenmeli, sağlık teşkilatlarında çalışanların tamamını kapsayacak şekilde yıpranma payı yeniden düzenlenmelidir.
Memura yıllık giyim ödeneğinin günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Emeklilikte aile yardımının kesilmesi çağ dışı, Anayasa’ya ve mevcut yasalara aykırıdır. Bu nedenle emeklilerimize aile yardımı ödeneğinin verilmesini istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)