Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” ve “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” kitaplarının yazarı olan Dr. Emrah Akyüz, Yozgat ve çevre illerde kuraklık sorununu gündeme taşıyarak, “Kuraklık riskiyle karşı karşıyayız.”dedi.
Dr. Emrah Akyüz, yaptığı açıklamada; son yıllarda etkilerini daha fazla arttıran İklim değişikliğinin tüm dünyayı tehdit ettiğini belirterek. “Türkiye, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi. Türkiye’nin özellikle İç Anadolu Bölgesi iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık riskiyle karşı karşıya. Kuraklık sorunundan en fazla etkilenecek illerden bir tanesi ise Yozgat’tır. Artık tüm insanlık kabul etmektedir ki, iklim değişikliği içinde yaşadığımız dönemin en önemli çevre sorunudur. Sanayi Devrimi ile başlayan iktisadi ve toplumsal dönüşüm sera gazlarının salınımının kontrol edilemez boyutlara ulaşmasına neden olarak, iklimlerin kısa süre içerisinde ani şekilde değişmesini tetiklemektedir. İklim değişikliğinin şiddetinin ilerleyen dönemlerde daha da artması ile küresel ölçekte alarm verici boyutta çevre sorunları daha yoğun ve sık görülmeye başlanacaktır. Hem insanlar hem bitkiler hem de hayvanlar iklim değişikliğinin neden olduğu ekolojik yıkım sebebiyle yok olma riski altındadır. Tüm canlıları tehdit eden iklim değişikliği, ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır. İnsan eylemleri nedeniyle sera gazlarının salınımının artmaya devam etmesi, iklim değişikliğinin etkilerini daha fazla arttıracağını göstermektedir.”dedi.
“KURAKLIK YOZGAT’IN EKONOMİSİNİ DERİNDEN ETKİLEYECEK”
Kuraklığın Yozgat ekonomisini derinden etkileyeceğini vurgulayan Akyüz, “Yozgat’ın en önemli ekonomik faaliyeti tarımcılıktır. Yozgat’ta çalışan nüfusun önemli bir kısmı tarım sektöründe istihdam edilmektedir. İklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık nedeniyle Yozgat ve çevre illerde su kaynakları azalmakta ya da yok olmaktadır. Su olmadan tarımsal faaliyetlerin yürütülmesi mümkün değildir. Bu nedenle kuraklık sorunu şiddetini arttırdıkça tarımsal faaliyetlerde de azalma meydana gelecektir. Bu sorun ise beraberinde işsizliğin artmasını tetikleyecektir.”diye konuştu.
“KURAK RİSKİNE KARŞI SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE
POLİTİKALARINA
İHTİYAÇ VAR”
İklim değişikliğinin küresel bir sorun oldğunu kaydeden Akyüz, “İklim değişikliği ancak küresel ölçekte sürdürülebilir çevre politikalarının hayatta geçirilmesi ile önlenebilir. Fakat Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede bölgesel politikaları hayata geçirmesi gerekmektedir. Türkiye’nin iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorunu ile mücadele atması gereken adımları üç başlık altında özetlemek mümkündür. Birincisi, mevcut tatlı su kaynaklarının korunması ve bunların rasyonel bir şekilde kullanılmasıdır. Temel ihtiyaçlar dışında tatlı su rezervlerinin kullanımının kısıtlanması gerekmektedir. İkincisi, iklim değişikliği hakkında toplumun daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Toplumun iklim değişikliğinin neden olduğu riskler ve bu risklere karşı yapılması gerekenler hakkında bilinçlendirilmesi, iklim değişikliğine neden olan sera gazlarının salınımın azaltılmasına katkı sağlayabilir. Üçüncüsü, tarımsal faaliyetlerde daha az suya ihtiyaç duyan tarım ürünlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Tatlı su kaynaklarının önemli bir kısmı tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır.”ifadelerini kullandı.
Cemil MERMERTAŞ
Kuraklık riskiyle karşı karşıyayız
Dünyayı Kurtar: Temiz Çevrenin Bilimsel Sırları” ve “Çevre Sorunlarında Bilinmeyen 100 Bilimsel Gerçek” kitaplarının yazarı olan Dr. Emrah Akyüz, Yozgat ve çevre illerde kuraklık sorununu gündeme taşıyarak, “Kuraklık riskiyle karşı karşıyayız.”dedi.
