Karıncayı dahi incitmeyen neslin mirasçıları olarak bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda yapılan birkaç kopya iş dahi mutlu olmayı unuttuğumuzu hatırlıyoruz.
Geçenlerde okuduğum bir haberde Yerköy Hüseyin Erbaş Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri, Osmanlı geleneğini yaşatmak için ‘Kuş Evi” projesini hayata geçirdikleri bilgisine ulaştım.
Bu haberin ayrıntısını birazdan paylaşacağım ama önce “iyilik” adına aklımda kaldığı kadarıyla birkaç hatırlatmada bulunmakta fayda görüyorum.
Rivayet odur ki: “İslam tarihinde bir örnek olay olarak anlatılan Hz. Süleyman ve Karıncalar ile yaşanan sohbet, çok iyi bilinir.
Hz. Süleyman ordusu ile sefere çıkar ve karıncalar vadisine geldiğinde, yol üzerindeki karıncaları görünce onlara zarar vermemek için, ordusunun gideceği güzergahı yani yolu değiştirir ve karıncalara zarar vermez.”
Bu örnekte olduğu gibi ecdadımız; yolcuyu, yolda kalmışı, kimi kimsesi olmayanı ve yardıma muhtaç canlıları yaptıkları hizmetler ve davranışlarla her zaman düşünmüştür.
Dolayısıyla günümüzde yaşanan bazı olayları ve davranış biçimlerini hatırladığımızda bugün bir tarafta çevre sevgisinden uzak ve vicdan duygusunu unutmuş bir nesil (!) yetişiyor.
Fakat bu nesli yok etmek karşısında durmak maksadıyla da güzel çalışmalar olduğunu duyduğumuzda marifet iltifata tabidir sözünden hareketle Yerköy Hüseyin Erbaş Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve öğretmenlerinin örnek davranışlarını buradan anlatmak istedim.
Dolayısıyla haberin devamında neler yapılmış birlikte okuyalım; Hayvan sevgisi konusunda farkındalık oluşturmak için hazırlanan projede yer alan 120 öğrenci, ağaçlara, cami duvarlarına ve okulun çeşitli yerlerine 60 kuş evi yerleştirdi.
Okul Müdürü Osman Bağcı, akademik çalışmaların yanında sosyal ve kültürel etkinlikleri de önemsediklerini söyledi.
Öğrencilere yönelik “Kuş Evi” projesi hazırlayıp uyguladıklarını aktaran Bağcı, “Osmanlı döneminde leyleklerin, göçmen kuşlarının bakımı ve hastalığı için vakıflar kuran bir medeniyetten bugün kuşları ve hayvanları dışlayan bir topluma gelmişiz. Hem öğrencilerimiz hem de Türkiye’de diğer okullara örnek olma adına bir proje geliştirdik. 120 öğrencimiz kuşlar için 60 kuş evi yaptı.” dedi.
Bağcı, kuş evlerini okul çevresinde bulunan ağaçlara ve uygun yerlere yerleştirdiklerini belirterek, emeği geçen öğrenci ve öğretmenlere teşekkür etti.
Projeyi hazırlayan öğretmenlerden Kübra Avcı da öğrencilerde ve toplumda hayvan sevgisini artırmak ve farkındalık oluşturmak için hazırladıkları projede, kuş evlerini, Osmanlı dönemindeki modelleri örnek alarak yaptıklarını belirtti.
Bu çalışmaların bundan sonra örnek alınmasını dilerim. Çünkü içinde sevgi, hoş görü ve iyilik olmayan bir toplum ne yaparsa yapsın başarılı olamaz.