Dünyada ve ülkemizde gelişen ve kalkınan kentler incelendiğinde karşımıza birden fazla alternatifler çıkabilir. Doğal değerler ve coğrafik yapı özellikleri önem arz etse de burada en önemli doğru bir planlama yapmaktır.
Doğru planlama yapmayan şehirler, ne kadar kaynak sahibi olursa olsun, hükümetler sınırsız imkan sunsun, hepsi çarçur olmaktan öteye gitmez. Kaynak elbette önemli ama daha önemlisi doğru bir planlamadır.
Dolayısı ile hükümetler ve yerel yönetimler bütçeleri doğru bir şekilde kentin durum ve konumuna göre yapıldığında hem gelişme hem de kalkınma mümkündür.
Yozgat’a sınırı olan komşu iller gerek konum gerek durum gerekse coğrafik yapı ve doğal değerler bakımından incelenecek olursa Yozgat ile farklı bir özellik taşımazken, aradaki tek fark biraz önce de belirttiğim üzere doğru planlamalar doğrultusunda gelişmeyi ve kalkınmayı daha hızlı kazanmıştır.
Tabi bu arada siyasi ve bürokratik çalışmaları da unutmamak lazım. Çünkü doğal değerler, kentin coğrafik yapısı yerel yönetimlerin beceri, iş bilirliği, imkanları yerinde kullanma ve desteği ile siyaset ve bürokratların gücü bir araya geldiğinde gelişme ve kalkınma kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Kırşehir, Kayseri, Sivas ve Çorum gibi şehirlerin bu konuda ne kadar mahir oldukları Yozgat için gösterilecek önemli örneklerdir. Ancak yazımın başlığında ifade ettiğim gibi Yozgat için asıl uygulanması gereken “Tokat Modelidir”
Tokat’ın kalkınması dönemin valisi Recep Yazıcıoğlu (merhum) ile başlamıştır. Bugün halen aynı model uygulanmaya devam etmektedir.
Yozgat gibi ilçelerinden geri kalmış bir durumda olan Tokat’ın genel durumu incelendiğinde Yozgat’tan bir farkı bulunmayan Tokat’ta kamu ve özel kalkınma hamlelerini merkezden başlatan vali Yazıcıoğlu, kısa sürede Tokat’ı Tokat yapmıştır.
Tokat’ın önemli değerlere sahip olduğunu göreve başlarken fark eden vali Yazıcıoğlu, anılarında yer verdiği bu konuyu aklımda kaldığı kadarıyla mealen aktarayım: Tokat valisi olduğumda dikkatimi çeken ilk husus Turhal, Erbaa gibi büyük ilçelerin gölgesinde kalmış bir il durumundaydı. Bu durumu ilin iş adamları, iş insanları, sivil toplum kuruluşları ile bir toplantıda konuştuktan sonra devlet imkanlarını bir vali olarak seferber edip, bu sorunu birlikte çözme yolunu kararlaştırdık. Tokat halkı ile birlikte kamu ve özel ortak çalışmalar yaparak, doğru bir planlama ile öncelik sırasına göre merkezden başlattığımız çalışmalar sonucunda Tokat üniversitesiyle eğitimde yakaladığı ivmeyi üretimde, turizmde, istihdamda devam ettirerek gelişmeyi ve kalkınmayı kısa sürede yakaladı.
Bu örnekten hareketle Yozgat’a baktığımızda şehir olarak siyasi, bürokrasi, iş insanı, iş adamı, sivil toplum ve yerel yönetimler olarak her türlü imkana sahibiz. Tek eksiğimiz doğru bir planlama ve merkezden başlatılacak kalkınma hamleleridir.