Yozgat’ın merkez dahil 14 ilçesi arasında Çekerek, üç yıl öncesine kadar bölgenin en geri kalmış yöresi olarak nam salmış ilçe özelinde birileri çıkıp, gelişme, kalkınma, sosyal ve ekonomik yönden önemli değişimler yaşanacağını söylese inanan insan sayısı bir elin parmak sayısı kadar çıkardı.
Nüfuzlu kentler sıralamasında önde gelen Yozgat’ın devlet imkanlarından istendiği zaman hizmet alma seviyesinin en üst noktada Çekerek’te karşımıza çıktığını bir kez daha görmüş olduk.
Çekerek, üç yıl içerisinde kamu adına önemli hizmetlerin bir araya toplandığı yer haline geldi. Bu konuda en büyük pay sahibi Cumhurbaşkanı yardımcısı hemşerimiz Sayın Fuat Oktay olduğunu belirtmem gerekir.
Çekerek, Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay’ın gösterdiği hedef üzerine çıktığı yolda Çekerek barajının hizmete girmesini fırsata dönüştürmek adına bölgede su ürünleri ticaretinin gelişmesi, ekonomide katma değer üretmesini beraberinde getirmiştir.
Çekerek’te bugün kamu adına sosyal donatılar alabildiğine güçlenmiş, bölge sosyal yönü ağır basan bir ilçe konumuna gelmiştir.
Coğrafik konumuna uygun zengin sosyal donatıların bir araya toplandığı Millet bahçesi bölgeye başlı başına bir değer katmış, içerisinde kurulan Bilim merkezi ve ilçeye ulaşımı kolaylaştıran asfalt yollar bu hizmetleri adeta taçlandırmıştır.
Çekerek barajı etrafında 250 dönüm üzerine kurulan lavanta adası gerekli tesislerin kurulmasıyla birlikte bölge çiftçisinin gelecekte kuvvetle muhtemel en önemli gelir kaynağı olacaktır.
Bu yazının başlığını oluşturan konunun esas kısmına gelecek olursak, yukarıda saydığım hizmetlerin tamamını incelediğimizde bu yatırımların atıl kalmaması için korunması ve bakımı gördüğüm kadar Çekerek Belediye’nin himayesindedir.
Dolayısı ile bu durum ister istemez Çekerek Belediyesi’ne maddi yönden bir külfet getirecektir. Ancak Çekerek Belediye’nin imkan ve gücü bellidir. Bugün için bir sorun söz konusu olmayabilir ancak gelecekte ne olur bilemeyiz.
Bu sebeple belediyenin üzerindeki ağır yükü hafifletmek bakımından Millet bahçesi ve içerisindeki tesisler başta olmak üzere lavanta adası ya özelleştirme yolu tercih edilmeli ya da devlet imkanları ile hizmetlerin kalıcılığı sağlanmalıdır diye düşünüyorum.
Böyle düşünmemin sebebi ise Yozgat’ta benzeri şekilde yapılan sosyal tesislerin birçoğunun atıl duruma düşmüş olmasıdır.
Çekerek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay özelinde aldığı destekle, bölgede hızla gelişme kaydetme potansiyelini yakalamışken şunu unutmamak ve hatırlatmak da gereklidir; ilin merkezi güçlendirilmeden, Yozgat’ın cazibesi arttırılmadan, merkezden başlayıp ilçelere yayılan bir planlama ile ilin potansiyellerinin ekonomiye kazandırılması ve dolayısıyla kalkınması sağlanmadan, ilçeler bazında gerçekleşecek gelişme ancak o ilçelerin komşusu olduğu illere yarayacaktır.
Boğazlıyan ve Sarıkaya ekonomisinde yaşanan gelişmenin Kayseri’ye artı değer üretecek şekilde yansıması üzerinden net bir örnekle meramımızı noktalayım.