""

Bağ-Kur Emeklisi-İntibak Yasası « Yeniufuk Gazetesi

23 Kasım 2024 - 17:26

Bağ-Kur Emeklisi-İntibak Yasası

Bağ-Kur Emeklisi-İntibak Yasası
Son Güncelleme :

25 Temmuz 2022 - 16:20

Ülkemizdeki gelir dağılımında makas aralığı her geçen gün yapılan düzenleme ile açılmaya devam ediyor.

Maaşlara en son yapılan yüzde 40 zam söz konusu makas aralığını daha da açtı.

Siyasi irade, memur ve memur emeklisini içeren 3600 ek gösterge ve emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi sonunda gündemine aldı.
Her iki yasanın seçimin gerçekleştirileceği 2023 yılından itibaren hayata geçirilmesi öngörülüyor.
Kamuoyuna açıklanmadığından çalışmaları yürütülen yasa taslakları hakkında yeterli bilgi yok. Ayrıntılar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın duyurusu ile ortaya çıkacak.
Milyonlarca dar ve sabit gelirli kitlenin yıllardır talep ettiği umutla beklediği düzenlemelerin gündeme alınması olumlu adım. Bir aksilik olmazsa, her iki yasa da 2023 başında uygulanacak.
Sıra işçi ve Bağ-Kur emeklisinin sabırsızlıkla beklediği intibak yasasında. Anımsanacağı üzere 2012 yılında 2000 öncesi emekli olan SSK ve Bağ-Kur’lulara yönelik intibak yasası çıkarılarak aylıklarında 350 liraya yakın artış sağlanmıştı. Gerçi bu para dizginlenemeyen yüksek enflasyon karşısında satın alma gücünü çoktan yitirdi ya…
Yasadan 2 milyona yakın emekli yararlanırken, 2000 sonrası emekli olan 5 milyon kişi bilinmeyen nedenden ötürü kapsam dışı bırakılmıştı. Bir anlamda siyasi irade tarafından emekliler arasında ayrımcılık oluşturulmuştu.
Var olan ve emekliler arasında hoşnutsuzluk yaratan ayrımcılığın giderilmesini sağlayacak olan yine hükümetin kendisi. Zira giderek aylıklar arasında derin farklılıklara yol açan uygulamanın ortadan kaldırılması ve eşitliğin sağlanması adına yeni intibak yasasına şiddetle gereksinim var.
Mevcut uygulamaya göre, SSK emeklileri (4/A) ve Bağ-Kur emeklileri (4/B) Emekli Sandığı Emeklilerinin (4/C) hayli altında bir gelire sahip. Bu ayrımcılık yetmezmiş gibi SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasında da göreceli fark var.

Oysa devlete aynı primi ve vergiyi ödediler. Ancak 2012’de çıkarılan yasadan yararlandırılmadılar. Kapsam dışı bırakılanlara yönelik yeni intibak yasasının çıkarılacağı siyasi irade tarafından açıklansa bile 10 yıldır bu söz yerine getirilmedi.  3600 ek gösterge ile Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunları gündemde iken, 2000 sonrası emeklilerin beklediği intibak yasası göz ardı edilmemeli.
Yeni intibak yasası çıkarsa ILO’nun raporuna göre, dünyanın en yoksul kesimi arasında yer alan emeklilerimizin aylığında hatırı sayılır düzeyde artış olacak ve bir ölçüde soluklanabilecekler.
13.7 milyon emekli, dul ve yetimin çoğunluğu 3.500 lira ve altındaki son derece düşük aylıkla geçinmeye çalışıyor. Asgari ücretin net 5.500 lira olduğu, açlık sınırının 6 bin lirayı aştığı günümüzde aşırı hayat pahalılığı karşısında bu parayla geçinebilmek için mucize gerekiyor.
Dar gelirlinin aylığına çarşı pazarın mutfak yakan yüksek fiyatları karşısında geriye dönük yaşamın gerçeklerinden ırak 6 aylık enflasyon oranında yapılan zam satın alma gücünü yükseltmiyor. Aksine zam sağanağı altında geriletiyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.